Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на

...
Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на
Коментари Харесай

ДЕФИЦИТ! 80 милиона лева не достигат за онкоболни в НЗОК!

Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на годината се обрисува недостиг от 80 милиона лв. за онколекарства. Това стана ясно след съвещание на Надзорния съвет на НЗОК, оповестяват от Българска национална телевизия. Касата заплаща на лечебните заведения към 35 милиона лв. месечно за онколекарства. Заради включените в края на предходната и началото на тази година нови лекарства обаче разноските са се нараснали. Една от опциите за решаването на казуса е договаряне на спомагателни отстъпки от фармацевтичните компании.

„ Касата има и други механизми да обезпечи парите”, изясни ръководителят на Надзорния съвет Жени Начева.

„ Това няма общо с пациентите. Всички компании, притежатели на позволение за приложимост, означиха, че пациентите ще получат нужните лекарствени артикули. Това са диалози сред нас и притежателите на позволение за употреба”, добави още тя.На съвещанието си Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри и информация за осъществяване на проекта за систематизиране на средствата за здравноосигурителни заплащания за здравна помощ по реда на разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност по Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година През тази година касата ще изплати в цялостен размер плануваните в проекта средства към немските здравноосигурителни фондове – 35 385 484 лева, осведомят от пресслужбата на институцията. Средствата, планувани за възнаграждение на неприключени суми по искове от други страни членки на Европейски Съюз, са в размер на 68 300 хиляди лева

Планът планува през 2018 година да бъдат изплатени по искове на други страни още 32 914 516 лева, от които: на Австрия - 6 379 204 лева, на Холандия – 1 742 797 лева, на Кипър – 289 567 лева, на Швейцария – 493 691 лева

В проекта НЗОК залага средства в размер на 700 000 лева за възобновяване на осъществени разноски от обезпечени лица за незабавна и неотложна помощ при престой в друга страна членка на Европейски Съюз и 4 000 000 лева за възнаграждение на договорни сътрудници на институцията за оказана здравна помощ на непознати обезпечени жители по време на престоя им в България.

Общо по проекта за 2018 година са разпределени избраните със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средства в размер на 73 000 000 лева за здравноосигурителни заплащания за здравна помощ по реда на разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР