Недостиг на вода в домовете има на различни места в

...
Недостиг на вода в домовете има на различни места в
Коментари Харесай

Скритите мащаби на водната криза

Недостиг на вода в домовете има на разнообразни места в страната - към 2-3% от популацията попада на режим най-малко един път годишно, сочат данни на Национален статистически институт.

© Надежда Чипева Част от тематиката Когато стигнеш дъното
Защо свърши водата

ВиК сдруженията в България дълги години се ръководят безконтролно, зад това евентуално стои корупция и непросветеност тук-там, по тази причина и се стига до рецесии
Освен " Студена " още редица язовири в страната са с по-нисък размер спрямо предходни годиниВодният режим към този момент визира към 120 хиляди поданици поради суша, повреди и неплатени сметки на ВиК дружестватаЗа последните 30 години е издигнат единствено един язовир за питейно-промишлено доставяне, поради което проблемите в бранша ще се задълбочават
" Не е обикновено в XXI век да изпитваме дефицит и режим на вода. " Това са думи на районния зам.-министър Николай Нанков от септември 2016 година Три години по-късно той е на същия пост, а Перник не просто е на режим на водата, само че го заплашва цялостно прекъсване на водоснабдяването. И това не е единственият град в риск. Според формалните данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година 1.1% от популацията у нас е било с режим на водата в някакъв миг, или към 77 хиляди души. Климатичните промени, увеличаващите се загуби на вода по старите тръби и задълженията на ВиК операторите - всичко това ще способства за повече водни рецесии. Те ще имат своя резултат върху бизнеса, здравето и живота на жителите.

Сухи точки

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Докато в Перник рискът водата да изчезне изцяло става все по-реалистичен, в Дупница също стартират митинги поради нарушеното водоснабдяване в резултат на пониженото равнище на водата в язовир " Дяково ". Неговият размер, сходно на " Студена ", е много невисок - на половина по-малко от елементарното за тази част от годината. Според локалните поданици промишлената зона на града от два месеца е без доставяне с вода. В региона има както компании, автокъщи, заведения и така нататък, по този начин и над 50 къщи, в които живеят хора. Този водоизточник доставя и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". От " Напоителни системи ", които стопанисват язовир " Дяково ", изясняват, че съблюдават график, подаден от Министерство на околната среда и водите.

Данните във въпросните графици на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за прилагане на водите в язовирите сочат, че съществено понижаване на водата има на още няколко места. Язовир " Асеновец " край Сливен да вземем за пример е към два пъти по-празен в този момент по отношение на януари през последните пет години. Преди две седмици от MРРБ обявиха, че там водата ще стигне за още четири месеца.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Нивото на язовир " Бели Искър " също може да се окаже рисково, показват специалисти пред " Капитал ", защото язовирът съзнателно се държи полупразен поради нерешените проблеми със стената. Той доставя селата Железница и Плана, кварталите " Драгалевци ", " Бояна " и така нататък, като плановете сочат, че в случай че се резервира настоящето равнище на притока и водоползването, водата ще стигне за два месеца. За някои от зоните има вид да се подава вода и от язовир " Искър ", само че за задачата ще се употребяват помпи, които оскъпяват услугата.

В язовир " Бебреш " край Ботевград също има вода за два месеца, в случай че не завали щедро в скоро време (виж текста на стр).

Грубите сметки демонстрират, че в язовир " Тича " край Шумен вода има за 6-7 месеца, заради което ВиК - Шумен, и ВиК - Търговище, са подхванали дейности за включване на различни източници на вода. Той е на половина цялостен, само че от него всеки месец се употребяват към 3.5 млн. куб.м.

Въпреки изявленията в обществените мрежи, че " Камчия " край Варна пресъхва, данните сочат, че в него има вода за към 10 месеца, и то в случай че не завали и капка дъжд. Това обаче не трябва да се приема като утешение и да не се вземат превантивни ограничения.

Забравените язовири

От средата на септември до края на ноември имаше воден режим и в Плевен и Ловеч, което се случва от години. Асен Личев, хидролог и някогашен шеф дирекция в Министерство на околната среда и водите, цитира уеб страницата на " ВиК Ловеч ", където се показва, че решението е построяването на язовир " Черни Осъм ", само че " през последните три десетилетия е минало през разнообразни етапи на планиране и строителство, като към момента не е осъществен а ". Този образец споделя всичко за немощта на страната, прецизира Асен Личев.

Други специалисти също показват строителството на язовири като значима стъпка. За последните десетилетия обаче има единствено един нов - " Пловдивци ". Изграждането на " Луда Яна " край Панагюрище буксува съществено - трябваше да е приключен през март 2019 година, само че досега са изпълнени единствено 30% от дейностите. Причината: едната компания реализатор е пред банкрут, имало е неточности в плана и така нататък, като няма действителен период за завършването на обекта. Язовир " Нейковци " до Трявна, който също би трябвало да бъде достроен и сякаш е приоритет, към момента е без обезпечено финансиране. Стойността му импровизирано е най-малко 100 млн. лева
Ботевград, Сливен, Дупница са все места, където проблем с водата може и да се появи, в случай че продължи засушаването тази година.

Фотограф: Юлия Лазарова
През октомври 2018 година водата в Лом и близките села спря за близо седмица поради повреда в корозиралия довеждащ тръбопровод. Тогава бяха отпуснати няколко милиона от районното министерство и ситуацията беше закърпено. Но амортизираните тръби и повредите са нещо постоянно из страната. Най-високи загуби на вода продължава да има в Перник, Добрич, Сливен, Шумен и Монтана. В град Омуртаг пък вода има единствено по 10 часа дневно, сподели репортаж на NOVA. Причината е в неприятната инфраструктура и загубите на вода от над 70%. Финансовите проблеми също могат да спрат водата. Например в Сливен това се случи през август 2019 година, тъй като ВиК операторът не си беше платил тока. В Кубрат същото се случи през декември 2018 година

В отговор на климата

И в случай че в този момент има проблем с неналичието на вода, единствено допреди две години на доста места в страната имаше наводнения, породени от преливащи язовири и непочистени речни корита. Очакванията са тези крайности да се ускоряват.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

" В ширините, където се намира България, ще има по-малко вода, тъй като облаците се движат повече към полюсите. България може да има приблизително по-малко превалявания на година. Има доказателства към този момент, че това се случва, и повода са климатичните промени ", споделя Чарлз Айлънд, шеф " Глобални и национални начинания за водата " в американската организация World Resources Institute (WRI), пред " Капитал ". Засушаването в композиция с неприятното ръководство на ресурса е причина за дълготрайни проблеми. Според Атласа на водния риск на WRI в огромна част от страната, включително областите София, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Благоевград се чака висок воден стрес - това е отношението сред търсеното и предлаганото количество вода. " България е под огромен воден стрес. Не е стабилно ситуацията ", разяснява Айлънд. По думите му да вземем за пример към София и Стара Загора се употребява доста вода за земеделие, за питейни потребности в градовете и за индустриални потребности. Затова би трябвало да се мисли за по-умни технологии и положителни политики, които да лимитират неразумното потребление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР