Недостиг на сол за почистване на пътищата в няколко европейски

...
Недостиг на сол за почистване на пътищата в няколко европейски
Коментари Харесай

В няколко европейски страни има недостиг на сол за почистване на пътищата

Недостиг на сол за разчистване на пътищата в няколко европейски страни. Наложи се Испания да увеличи производството и износа.

175 хиляди тона сол за последните 5 месеца. Толкова са произвели в Торевиеха, край Аликанте. А поръчките от страни като Англия, Норвегия и Швеция се усилват. Испанското слънце не съумява да изсуши задоволително сол за заснежените пътища в Северна и Западна Европа. Солниците в Торевиеха разчитат на 40 кораба, които доставят продукцията в разнообразни точки от Стария континент. Но неприятното време повлия и на транспорта по вода. В Тровиеха не могат да заобикалят стандартите: солта се суши най-малко два месеца. Следва обработка, която смъква равнището на влага под 4 %.
Луис Баон - учител по гражданско строителство в университета в Аликанте: Сухата сол взаимодейства интензивно с мокрия път и това прави метода ефикасен.
Алтернативата е опесъчаване, като тя се ползва най-много в естествените паркове за да се избегнат нежеланите количества сол, които при отмиване попадат в реките и почвата. Пясъкът, обаче, не може да замести друго свойство на солта - да понижава заплахата от заледявания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР