Недостиг на медицински персонал за яслите и детските градини. Повечето

...
Недостиг на медицински персонал за яслите и детските градини. Повечето
Коментари Харесай

Криза за медицински сестри в яслите, работещите често са пенсионери

Недостиг на медицински личен състав за яслите и детските градини. Повечето от заетите медицински сестри са в предпенсионна възраст, а искащи млади фрагменти съвсем липсват. Средната възраст на медицинските сестри е 58 години, демонстрират данните на съсловната им организация.
Медицински сестри в пенсионна възраст работят освен в болничната и извънболничната помощ, само че и в яслите. В единствената детска градина в гр. Батановци и трите здравни работнички са пенсионерки. В специалността липсват младежи, а една от аргументите е ниското възнаграждение.
Животът и здравето на десетки деца в яслена възраст са поверени на Соня Боянова. Макар към този момент да е пенсионерка здравната сестра продължава да работи в детската градина в Батановци.
„ Обичам децата, привикнала съм с всичко и взех решение да поработя още малко до момента в който мога ”, споделя Соня пред Нова телевизия. Освен любовта към най-малките на работа я връщат и ниските приходи, с които е принудена да живее.
„ Работата е доста виновна, сложна, заплащането е доста ниско, пенсиите също. Аз по избор останах да работя, тъй като с тази пенсия няма по какъв начин ”, добави тя. В пенсия са и останалите медицински сестри в градината, а това става известно не е казус.
„ Много постоянно има медицински сестри и акушерки по на 70 години, които работят ”, сподели Милка Василева от Българска асоциация на експертите по здравни грижи. Освен плюсове, възрастта има и своите минуси.
„ Случва се даже родителите на деца, които сега са в ясла, да са били техни деца. От позиция на опита това е добре. Но към този момент зависи по какъв начин се усеща самия човек,защото децата изискват повече подвижност ”, съобщи Ани Паласкова, шеф на ДГ " Валентина Терешкова " - гр. Батановци.
По калкулации на синдикатите в пенсия са към половината здравни служащи в детските ясли и градини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР