Недостиг на лични лекари.Според проучване на Българския лекарски съюз само

...
Недостиг на лични лекари.Според проучване на Българския лекарски съюз само
Коментари Харесай

Предизвестен колапс: Само за година над 400 джипита са преустановили практиката си

Недостиг на персонални лекари.

Според изследване на Българския лекарски съюз единствено за последната година над 400 души са прекратили процедура по разнообразни аргументи. А междинната възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години. Най-възрастният е на 91 години.

Доктор Мирослав Спасов стартира своята процедура през 2000 година. Сега той има над 3 000 души в своята пациентска листа.

"От 1 юни внезапно ни споделиха че лекарите които работим в поликлиниките би трябвало да станем общоопрактикуващи лекари. Никой не ни е питал. Започнахме специализации и по този начин започнахме тази работа. Професията е извънредно виновна, извънредно натоварена, доста динамична и изключително през последните две години извънредно оплювана ", разяснява той пред камерата на.

Именно този срив на доверие сред пациентите и лекарите е една от аргументите доста от медиците да преустановят активност, споделя доктор Спасов.

Голяма тежест е и разбирането, че те би трябвало да са на 24-часово разположение, споделят медици. През последните години персоналните лекари в България понижават фрапантно. Всеки един от тях има приблизително по 1200 пациенти, в София – по 1700. Натоварването и напрежението в работата отхвърля младите да продължат да се развиват в тази специалност.

Очакванията на експертите са този проблем да се задълбочи.

"Аз персонално предвиждам след година, две-три още по-тежък колапс в системата, тъй като в случай че предходната година са били 400, за тази година не знам какъв брой ще са хората, които ще решат, че под това непостижимо напрежение и толкоз доста административна тежест не могат да работят ", разяснява доктор Гергана Николова.

В страната работят към 4200 общопрактикуващи лекари. На места в страната даже няма такива. Това принуждава някои персонални лекари да обслужват по 20-30 села. Медиците са безапелационни - би трябвало да се мисли в посока на промяна на здравната система у нас.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР