Недостиг на кадри – и като количество, и като качество,

...
Недостиг на кадри – и като количество, и като качество,
Коментари Харесай

БСК: Работодателят търси уменията и компетенции, а не диплома

Недостиг на фрагменти – и като количество, и като качество, рецесия в системата на обучение, демографски проблем, глобализиран пазар на труда, създаващ условия за емиграция, и мощно изразена вътрешна емиграция в посока към огромните градове, респективно – обезлюдяване на по- дребните обитаеми места. Това в резюме е картината на трудовия пазар, която очерта изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев пред участниците в национална конференция на тематика „ Предизвикателства пред развиването на човешкия капитал в промишлеността “.

Форумът се организира през днешния ден, 25 октомври 2018 година, в БСК, с присъединяване на над 80 представители на институции (МТСП, МОН, НАПОО и др.), университети, браншови работодателски организации и компании, консултантски компании в региона на човешките запаси и други Организатор на форума е Българската стопанска камара, в осъществяване на план BG05M9OP001-1.013-0001-C01 „ Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “.

Приветствия към участниците във форума сервираха президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов и ръководителят на Съвета на ректорите проф. доктор Любен Тотев (ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Ив. Рилски”).

Радосвет Радев разпознава няколко парадокса, които в огромна степен се отразяват на пазара на труда у нас:

1. Българските възпитаници са любимци в интернационалните научни надпревари и, на този декор, съгласно изследването PISA са на практика функционално неграмотни;

2. Експортираме човешки запас в изискванията на безпроблемна емиграция (поради свободното придвижване на хора в ЕС) и, дружно с това, принудени сме да мислим за импорт на работна ръка, изискванията за което обаче са мощно усложнени и бюрократизирани;

3. Имаме, от една страна, консервативна просветителна система и застаряващи преподаватели, а от друга – ускорена цифровизация на стопанската система и млади бизнесмени (стартъпи), търсещи хора с нови познания и умения.

Според Радосвет Радев, евентуален запас за пазара на труда са:

- 323 000 безработни и обезкуражени лица;

- над 30 000 младежи, които нито учат, нито работят, и по този индикатор сме в челната тройка на Европейски Съюз (с по-лоши от българските индикатори са единствено Италия и Гърция);

- над 24 000 български студенти в чужбина, голямата част от които избират да останат да се осъществят в съответната страна, а би трябвало да бъдат привлечени в България;

- към 130 000 работещи в държавната администрация, част от които могат да бъдат трансферирани към частния бранш, в случай че дейно започва електронното правителство;

- към 300 000 хора с увреждания, огромна част от които имат пълномощия и умения, както и предпочитание за трудова реализация;

- над 1,3 млн. хора в надпенсионна възраст, доста от които (т.нар. млади пенсионери) имат физическа опция и подготвеност да останат на пазара на труда.

Не на последно място, служащи от трети страни, чието привличане може да стане посредством ускорение на двустранните спогодби сред България и съответните страни, както и посредством облекчение на административните процедури за така наречен "внос " на служащи.

"За 10 година броят на работните места понижава с 5%, на първо място като резултат от софтуерното обновяване. Свободните работни места понижават с една-пета, което демонстрира повишеното търсене на работна мощ ", заяви още изпълнителният ръководител на БСК и изрази особена паника от обстоятелството, че за 10 години (от 2007 до 2017г.) работната мощ на възраст сред 15 и 29 година е намаляла с цели 42% (от 294 на 171 хиляди души).

Друг обезпокоителен факт е, че над половината студенти у нас учат обществени науки, бизнес и право (при приблизително 35% за ЕС), а вобластта на математическите и медицинските науки учащите у нас са на половина от средноевропейското равнище. "Не можем да си позволим лукса да влагаме във висококвалифицирани безработни, до момента в който стопанската система се задъхва от липса на работна ръка ", безапелационен бе Радосвет Радев.

Той уточни, че заплатите в частния бранш се усилват с по- огромни темпове от тези в публичния и съвсем се изравняват през последната година, като междинната работна заплата за последните 10 години е повишена съвсем два пъти. За превъзмогване на дефицитите на трудовия пазар изпълнителният ръководител на БСК предложи използване на по-активна демографска политика, по-широко използване на гъвкавите форми на образование, включително дуалното образование, синхронизирането на приема във висшите учебни заведения с условията на пазара на труда, приближаване на просветителните до професионалните стандарти, облекчение на процедурите за "внос " на работна ръка и, най-важното – прекъсване на емиграцията посредством основаване на по-добри условия за живот и работа посредством промени в основните социално-икономически сфери.

„ Минаваме от дипломиране към узаконяване. Работодателят търси уменията на хората и компетенциите за дадена служба, а не дипломата. Всички би трябвало да вземат участие в прогнозирането на пазара на труда, с общи старания “, уточни пред участниците във форума Томчо Томов – началник на Националния център за оценка на компетенциите при БСК.

Той очерта изгодите от осведомителната система MyCompetence, като означи, че включените в нея ясни професионални стандарти способстват за повишение на конкурентоспособността посредством ясно обрисуване на критериите при търсене и предложение на работна мощ с избрани умения и пълномощия. Според Томчо Томов, належащо е осведомителната система да стане устойчива, като акцентира, ме тя към този момент е търсена и добре позната измежду експертите по ръководство на човешките запаси освен в България, само че и в Европейски Съюз.

„ Разковничето е в противоположната връзка, самостоятелните проекти за професионално развиване, система по ръководство на знанието “, безапелационен бе Искрен Цветков началник група “Управление на знанието” в АЕЦ Козлодуй. По време на днешния конгрес ръководители на HR-екипи на огромни компании от секторите "Строителство ", "Енергетика ", "Автомобилна промишленост ", "Етерични масла и козметика " и "Добивна индустрия " дискутираха съществени проблематични въпроси, свързани с ръководството на личния състав, дефинираха основните дефицити във връзка с работната мощ и показаха положителни практики в тази област.

Във форума взеха присъединяване представители на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на образованието и науката, държавни организации, сдружения на работодателите и синдикатите, мениджъри и експерти човешки запаси, просветителни дейци, както и други заинтригувани организации. Конференцията беше предшествана от съвещание на Националния съвет за оценка на компетенциите, който одобри доклада за осъщественото досега по осъществяването на плана и утвърди създадените секторни компетентностни модели в секторите „ Строителство “, „ Добивна индустрия “, „ Производство, транспорт и систематизиране на електрическа сила “, „ Производство на части и такъми за коли “, „ Производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати “, както и обновените секторни модели в останалите 20 бранша от инфраструктурата на националната система MyCompetence.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР