Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у

...
Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у
Коментари Харесай

Работа в България има, ако знаеш китайски или японски

Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у нас, споделиха от Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ) за „ Монитор “. Всяка година организацията получава по близо 30 поръчки за участие и все пак към момента има езици, за които гидовете не стигат. От сектора се оплакаха и от неналичието на работна ръка.
Справка в туристическия указател на министерството на туризма демонстрира, че едвам петима екскурзоводи са лицензирани за японски и по един има за корейски и за китайски език. Арабски пък приказват едвам трима.
Шведският, норвежкият и датският също не са толкоз постоянно срещани - там записаните са общо 8. Освен тях, чешкият и полският също са дефицитни. За арабски и финландски пък екскурзоводи няма. За сметка на това числата при западноевропейските езици са високи - с британски има регистрирани 693 от общо 1293 гидове, с френски са 168, с немски - 279, испански - 115. Рускоговорящите пък са 432, само че най-вече са тези с български - 1103.
„ Има много групи в последно време, които търсят това, само че членовете ни са по-малко от търсеното “, признаха от асоциацията.
Въпреки това има 43% растеж на искащите да се учат на специалността, сочат данни на Министерството на туризма. За интервала от 1 януари до 21 март тази година са постъпили 18 заявки за явяване
на изпит за придобиване на дееспособност за практикуване на специалността „ Екскурзовод “. Средно на година пък се получават по 106 сходни заявки. Те са вписани в Регистъра на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически указател като все още на влизане в действие на Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната подготовка, нужни за придобиване на дееспособност за практикуване на специалността „ Екскурзовод “, вписаните в Регистъра екскурзоводи са били 1196.
900 лв. може да стигнат курсовете за екскурзовод у нас, сочи инспекция на „ Монитор “. Освен теоретична част, те оферират и процедура както в страната, по този начин и в чужбина. Сертификатите пък важат за цялостен живот и повторно няма да се наложи да се прави подобен масраф. За тази сума той продължава половин година или 960 образователни часа.
След края на образованието учащите се изправят пред комисия и в случай че вземат изпита, получават удостоверение за приключена трета квалификационна степен на професионално обучение „ Екскурзовод”. Това важи само за тези, които нямат нито опит, нито подготовка. За тези с процедура зад тила си някои центрове оферират 3-месечни курсове за 600 лева, като часовете могат да се водят и отдалечено или от компютъра.
Подобен център предлага образования в разнообразни сфери на туризма във Варна, София и Бургас в 3 разновидността - месечна, двумесечна и самостоятелна форма на образование. Според нея се дефинират и часовете. Груповото образование за гид за 96 часа коства 708 лева, а в случай че вноската е една, то цената е 648 лева „ Оскъпяването при двете вноски идва от таксата ни от 60 лева “, изясни служителка в центъра за „ Монитор “. По нейните думи самостоятелното образование, без значение от сферата или специалността, постоянно излиза по-скъпо. Самостоятелното образование коства 828 лева или 768 лева за една вноска. В случай, че нямаме разполагаем документ за равнище по език, то центърът предлага и изпит за равнище C1 за 144 лева, който нормално би коствал към 300 лева
ПРИ 40 ПРОВЕРКИ ХВАНАЛИ ДВАМА БЕЗ БАДЖОВЕ
1000 лв. е санкцията за тези, които упражняват специалността, без да са вписани в Националния туристически указател според условията на Закона за туризма. Такъв е размерът и на глобата за екскурзовод от страна в Европейски Съюз. При наново нарушаване пък глобата скача с 2000 лева За тези, които не носят идентификационна карта, пък санкцията е 500 лева, а нарушаването става двойно по-високо при повтаряне.
Георги Георгиев от Асоциацията на екскурзоводите изясни за „ Монитор “, че контролът за незаконни гидове е алегоричен. „ Надявам се правоспособните екскурзоводи да стават повече и контролът да бъде действителен “, добави той. „ Много се спори дали контролът да се прави от общинската полиция или да има туристическа, както е в други страни. Всичко е въпрос на закон и да се вменят нужните компетенции на съответната институция. КЗП има лимитирани компетенции “, изясни екскурзоводът. Браншовикът напомни, че значително чужденци нелегално водят групи по туристически обекти, не наемат българи да водят беседи и по този начин се подбива пазарът.
От КЗП прецизираха, че през предишното лято са били направени 40 инспекции, като са били формирани актове на двама души за липса на баджове. Въпросните инспекции са част от над 8000 на туристически действия и обекти, прибавиха от КЗП. Според Георгиев след влизането на наредбата от 5 януари 2016 година за практикуване на специалността е имало гратисен интервал от не повече от 6 месеца, през който работещи екскурзоводи са можели да бъдат регистрирани, без да се явяват на изпит. „ Периодът беше доста къс. По това време общо сътрудниците бяхме към хиляда, само че не всички съумяха да се вместят в гратисния интервал “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР