Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на

...
Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на
Коментари Харесай

Национална програма ще подобрява ситуацията с трансплантациите у нас

Недостиг на донори и на подготвени експерти, незадоволителна осведоменост на обществото и липса на разбор и надзор на резултатите от трансплантациите у нас. Това са част изводите в плана на Национална стратегия, която се основава, с цел да усъвършенства обстановката.

Документът, оповестен за публично разискване, планува улеснение на идентифицирането на донорите на органи, както и образование на медицински експерти от интензивните отделения и тези за незабавна помощ.

В междинните учебни заведения ще се учи за трансплантацията и донорството.

Междувременно стана ясно, че последната донорската обстановка – тази в Бургас, е приключила с трансплантирането единствено на един орган. Останалите не са били подобаващи за чакащите. Това обясниха пред bTV от изпълнителната организация " Медицински контрол ".

На 7 август 51-годишна жена губи борбата за живот, само че избавя нуждаещ се от трансплантация на бял дроб. Органът е възложен по линия на " Евротрансплант " и избавя пациент в Германия.
След решението на Виена за трансплантациите: Преговаряме с клиники на други места Сред тях са клиники в Хановер, Есен, Льовен, Амстердам и Марсилия
" От цялата история най-сетне трансплантиран беше белият дроб, пристигна екип от Германия посредством „ Евротрансплант”. Всяка клиника, в която се правят трансплантации, сама си преценява дали ще одобри органа или не ", съобщи доктор Милена Минева, координатор по донорство за УМБАЛ-Бургас.

Сърцето, бъбреците и черния дроб не стигат до нуждаещи се от трансплантация.

" Налице са медицински противопоказания за част от органите, а за друга част не е налице подобаващ реципиент ", изясни Мирослав Мутафчийски, зам. изпълнителен шеф на ИА " Медицински контрол ".
Наши лекари ще се образоват във Виена за осъществяване на белодробни трансплантации Прогнозата е, че през 2021 година ще може да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас
През тази година донорските обстановки у нас са 10 – при тях 20 органа са трансплантирани на нуждаещи се, 5 са предоставени за непознати пациенти по линията на " Евротрансплант ".
bTV Репортерите: Дарител на живот Когато църковните камбани бият тържествено в среднощ, а православният свят се поздравява с „ Христос Воскресе ”, един 33-годишен мъж в Христова възраст възкръсва за нов живот
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР