Недостиг на бира и повишаване на цената й – това

...
Недостиг на бира и повишаване на цената й – това
Коментари Харесай

Промените в климата оскъпяват бирата

Недостиг на бира и повишение на цената й – това предвижда отчет на учени от Китай, Англия и Съединени американски щати, написа в. “Ню Йорк таймс ”.

Причината са климатичните промени. Заради повишението на температурите и сушата ще понижава реколтата от ечемик. 17% от тази зърнена просвета се употребява за произвеждане на питие в международен мащаб, а останалото количество – за фураж.

Дабо Гуан от университета “Цинхуа ”, взел участие в проучването, споделя, че концепцията за него хрумнала на учените в бар. Там той е негови сътрудници разговаряли за резултата на климатичните промени върху храните. Обсъждането било в подтекста на богатите страни, които считат, че измененията в климата не ги засягат.

Учените определили няколко така наречен първокласни артикули от първа нужда като бирата, кафето и шоколада, които решили да изследват, като почнали от пивото. Създали математически модел за резултата на климатичните промени върху реколтата от ечемик.

Изчислили, че до 2100 година добивът на ечемик ще намалее с сред 3 и 17%. Това ще докара до понижено произвеждане на бира приблизително с 16% в международен мащаб. В Съединени американски щати предлагането на бира може да се свие с 20%, в Китай – с 10%, а в Аржентина – с цели 32%.

Това пък ще изстреля нагоре цената й, която ще скочи най-малко два пъти, като в Чехия да вземем за пример нарастването може да доближи 6-7 пъти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР