Недостиг и на приемни родители в цялата страна. По данни

...
Недостиг и на приемни родители в цялата страна. По данни
Коментари Харесай

Приемните родители настояват за регламент със специален договор

Недостиг и на приемни родители в цялата страна. По данни на Агенцията за обществено подкрепяне, има потребност от над 650 нови приемни фамилии. Сред областите с най-сериозен дефицит са София -град, Хасково, Варна, и Бургас. В тези райони се изоставят най-вече новородени, които имат потребност от приемна грижа.

През тази година одобрените приемни фамилии в страната са над 2270. Децата настанени в тях са 2163. В отворено писмо до институциите от Асоциацията на приемните родители настояха трудът им да бъде регламентиран със специфичен контракт.

Марина Стефчева е приемен родител от 4 години. В момента се грижи за второ приемно дете. Заплатата й е към 900 лв..
Марина Стефчева - приемен родител: Ние нямаме никаква сигурност от позиция на тази, че ние работим на цивилен контракт, който ни лишава от правото на болничен от правото на отпуск.
Детето, което Марина отглежда сега, е родено прибързано с тежки увреждания. Повече от 3 години фамилията й се бори да помогне на момченцето да живее пълноценно. То към този момент върви и приказва.
Марина Стефчева - приемен родител: Аз в действителност се гордея, обаче се усещам и предадена, тъй като това, което съм направила е от името на цялата страна. И в един миг аз ще остана като една непотребна движимост, изхвърлена откакто не мога да правя това, което правя.
От Асоциацията на приемните родители желаят хората като Марина да имат трудови контракти и, с цел да имат право на заплатен отпуск, болничен и обезщетение за безработица.
Десислава Пенкова - Фондация " За нашите деца ": Трудът, който те поставят, би трябвало да бъде напълно заплатен, тъй като те нямат опцията да работят нещо друго и да се обезпечават по някакъв други метод, когато са ангажирани с дете в дома си.
От общественото министерство ще разясняват тематиката откакто се срещнат с настояванията на приемите родители.

Как обаче се отразява дефицитът на приемни фамилии на грижата за децата?
Емил Тодоров, Агенция за обществено подкрепяне: Води до подобен миг за настаняване на дете не в съответния район, в който е изоставено, а в прилежащия район.
Агенцията за обществено подкрепяне и общините ще разпространяват приемната грижа с осведомителни акции в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР