Недостатъчно ефективен контрол и предотвратяване на тютюнопушенето на закрити и

...
Недостатъчно ефективен контрол и предотвратяване на тютюнопушенето на закрити и
Коментари Харесай

Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз

Недостатъчно ефикасен надзор и попречване на тютюнопушенето на закрити и някои открити публични места регистрира Министерство на здравеопазването. Но в това време има за цел за използване на за стратегии за отричане на цигарите, както и основаване на Междуведомствен орган за надзор на тютюнопушенето - Национален съвет към Министерски съвет. Това стана ясно от думите на Илия Тасев, шеф на Дирекция " Здравен надзор " към Министерство на здравеопазването по време на кръгла маса, провела се през днешния ден в Народното събрание " Спонсорството от страна на тютюневата промишленост - заплаха за здравните политики в България ". Като свои триумфи от Министерство на здравеопазването регистрират цялостна възбрана за тютюнопушене на закрити места в последните години, слагане на предупредителни знаци на изделията.

В рамките на полемиката депутати от " Продължаваме промяната " разясниха, че основаването на Национален съвет или работна група е " метод нещо да не се случи ".

Стана ясно още, че Министерство на финансите е подготвило в средносрочната си прогноза поетапно повишаване с към 20-25 ст. на акциза за цигарите, нагреваемите цигари, тютюна, електронните цигари от 1 юли.
 Ниско равнище на употребените цигари без бандерол регистрират разбори
Ниско равнище на употребените цигари без бандерол регистрират разбори

Инициативата за битка с противозаконната търговия сподели резултати за 3-то и 4-то тримесечие

Александър Симидчиев от " Демократична България " назова тютюнопушенето " пандемия " и изиска не " за " или " срещу ", а политика за по-дълъг и здрав живот. Таня Андреева изиска фокус върху обособени групи, изложени на тютюнопушене и политика против това в учебните заведения.

Деница Сачева от ГЕРБ се спря на законови промени и акции в страната за отричане от цигарите, като разгласи, че парламентарната група ще спомага. В тази връзка Симидчиев изиска предварителна оценка на влияние на измененията в законите и критерии за резултата след въвеждането.

Скендер Сила, представител на СЗО в България даде статистика: Заради високото равнище на тютюнопушене в България преждевременните смъртни случаи са 1 млн. души на 2.1 млн. пушачи. С по-строг набор от политики и надзор тази статистика може да се понижи с 23% за 2 година, с 40% за 20 година, като по този метод 33 000 смъртни случаи могат да се предотвратят в дълготраен проект.
 Данък добавена стойност за 1 милион лв. укрити при импорт на електронни цигари
Данък добавена стойност за 1 милион лв. укрити при импорт на електронни цигари

Еднократните електронни цигари би трябвало да бъдат облагани с мито 6,5%, а не с 3,7%

За специалиста битката с тютюневата промишленост би трябвало да е в три направления - повишение на здравната просвета, подсилване на законодателството и мониторинг на използване на законодателството посредством хоризонтални и отвесни структури. По въпроса за наргилетата - специалисти показаха, че освен не са неразрешени, а и са по-опанси от цигарите. По мнение на доцент Михаил Околийски от СЗО никой не управлява използването на наргиле, макар че Министерство на вътрешните работи би трябвало да го прави, същото важало и за заведенията, в които е наложена възбрана за цигари, които минавали като открити пред закона поради дограми и навеси. Околийски изиска от ръководещите усилване на контрола.

От името на омбудсмана ще се включи рамковата спогодба за надзор на тютюна , като механизмът за мониторинг ще са въпросници, анкети, допитвания и разбори, които ще се обобщят в годишния отчет. Омбудсманът поддържа и здравното обучение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР