Недостатъчният прием на вода през горещите дни може да доведе

...
Недостатъчният прием на вода през горещите дни може да доведе
Коментари Харесай

Какво не знаем за топлинния удар?

Недостатъчният банкет на вода през горещите дни може да докара до топлинен удар. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ проф. Донка Байкова, диетолог, доцент по хранене и диетика. Тя акцентира, че през летния сезон потребността от банкет на вода се усилва.
„ При температура на околната среда от 34 градуса единственият метод за поддържане на непрекъсната телесна температура е потоотделянето, а това значи, че губим вода, минерални субстанции, соли, водоразтворими витамини, по тази причина би трябвало да бъде обезщетено. Признакът, по който означаваме дали поддържаме добра хидратация, пием ли течности задоволително, е цветът на урината. През целия ден той би трябвало да бъде светложълт, сламеножълт, никога съсредоточен. Да не забравяме, че жаждата и дехидратация е просрочен признак. А допуснем ли дехидратация в топъл сезон, значи риск от прилошаване. Това прилошаване в медицината се назовава „ топлинен удар “. Това значи, че загубата на течности от тялото е толкоз висока, че мозъчната функционалност е затруднена. Рискът от увреждане на мозъчни структури е огромен, да не приказваме, че рискът и за сърдечно-съдовата система е реалност. Лекарства, като диуретици, медикаменти за битка с високите стойности на кръвно налягане, антидепресанти, медикаментите, които се одобряват за подаграта, медикаментите за диабет Тип 2 изискват повече течности и би трябвало да се внимава. Най-рискови са децата, възрастните хора и хората в златна възраст “, изясни диетологът.
Проф. Донка Байкова изясни, че разликата сред слънчевия и топлинния удар е изобилното изпотяване при несъразмерното излагане на слънце. Докато при топлинния удар има дехидратация и обстановка на безсъзнание. Тогава е нужна интервенция на медици, само че първата помощ би трябвало да бъде дадена от близките, сподели още проф. Донка Байкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР