Недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, диабетът и високото ниво на холестерола

...
Недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, диабетът и високото ниво на холестерола
Коментари Харесай

Начинът на живот влияе повече за развитието на сърдечносъдови болести от генетиката

Недостатъчната физическа интензивност, тютюнопушенето, диабетът и високото равнище на холестерола играят по-голяма роля за развиване на сърдечносъдови заболявания у младежите, в сравнение с генетиката, заяви Лента като се базира на резултатите от португалско проучване, осъществено под управлението на специалиста Жуан Соуза.

Той увери, че за здравословното положение е определящ методът на живот, а не генетиката. "Генетиката има значим принос за преждевременната сърдечна непълнота, само че не би трябвало да се твърди, че е с първостепенна роля ", сподели специалистът.

Изследването обхванало 1075 пациенти на междинна възраст 45 години, като 555-има от тях били наранени от исхемична болест на сърцето. Осемдесет и седем % от пациентите са мъже. Здравословното положение на участниците въз основа на 5 индикатора - липса на физическа интензивност, тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и високо равнище на холестерола, било съпоставено с това в контролната група, която включвала 520 доброволци в положително здраве, 86 % от които мъже на междинна възраст 44 години.

С минимум три от упоменатите рискови фактори били свързани 73 % от пациентите в първата група и 31 % от доброволците във втората. В двете групи рискът от исхемична болест на сърцето се нараснал 3, 7 и 24 пъти при съществуване на надлежно 1, 2 и 3 рискови фактора.

Извършеното секвениране на геномите на всички участници в двете групи било употребявано за генетична преценка на риска от исхемична болест на сърцето.

"Получените резултати разкриват, че генетиката способства за развиване на исхемична болест на сърцето - означи Соуза. - Но у пациентите с два и повече рискови фактора за развиване на сърдечносъдови заболявания генетиката е с по-малка роля. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР