Недоспиването понякога може да бъде полезно, показаха учени от Националния

...
Недоспиването понякога може да бъде полезно, показаха учени от Националния
Коментари Харесай

Неочаквано разкритие на японски специалисти: Недоспиването е полезно за психиката

Недоспиването от време на време може да бъде потребно, демонстрираха учени от Националния център по неврология и психиатрия в Токио. Тъй като една от главните функционалности на съня е да оказва помощ на новите мемоари да улегнат, избягването му може да защищити душeвността ни от насаждането на неприятни контузии. Често след натоварваща преживелица ние инстинктивно оставаме с отворени очи.

Специалистите припомнят, че сънят е извънредно значим при запаметяването на нова информация. Той спомага за преместването й от краткосрочната към дълготрайната памет, в която данните могат да останат месеци и години.

Ето за какво отвред слушаме за вредите от хроничното отнемане от сън. Понякога обаче се случват неща, които по-добре и да не си спомняме. Катастрофи, военни интервенции, принуждение, контузии – всичко това може да докара до болестно положение, което психолозите назовават посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

И това е забавно: Защо е здравословно да се спи на пода? - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

Токийските невролози опитали с група доброволци, на които посочили видеоматериали или със умерено улично придвижване, или с непредвидена злополука. След това на половината от участниците разрешили да се наспят умерено, до момента в който останалите били накарани да будуват. През идващите дни учените тествали страха на доброволците от автомобилното придвижване както по поведенческите реакции, по този начин и съгласно физическите индикатори. Оказало се, че лишаването от сън помогнало на половината хора да се избавят от насаждането на боязън от пътищата.

Ръководителят на изследването доктор Кеничи Курияма изясни значимостта на случилото се. „ Лишаването от сън след травматично събитие може да предотврати развиването на посттравматично стресово разстройство. Данните, които получихме, могат да изяснят функционалната роля на острата инсомния (хронично безсъние) при хората и да оказват помощ за създаването на тактика за профилактично ограничение на съня за предотвратяването на ПТСР. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР