Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други

...
Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други
Коментари Харесай

По-висок риск от сърдечни и мозъчни увреждания при недоспалите

Недоспиването може да усили риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследването е обхванало 487 200 души на междинна възраст 51 години в Китай, които не са били наранени от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите казуса - мъчно заспиване, прекомерно ранно пробуждане, затруднена централизация на вниманието през деня заради недоспиване, три и повече пъти седмично, предава Българска телеграфна агенция.

Единадесет % декларирали, че се затрудняват да заспят, 10 % - че се разсънват прекомерно рано, а 2 % се затруднявали да концентрират вниманието си през деня.

В рамките на 10-годишното проучване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В съпоставяне с хората, които нямат признаци на бодърствуване, сблъскалите се с трите казуса участници били с 18 % по-голям риск да бъдат наранени от въпросните увреждания.

"Връзката сред признаците на бодърствуване и уврежданията бе още по-силна у хората, които нямаха високо кръвно налягане при започване на проучването ", съобщи Ли Лимин от Пекинския университет.

Тридесет и два % от затрудняващите се да заспят получили инсулт или имали сърдечен проблем, до момента в който това се отнасяло за 26 % от останалите участници. Рискът от тези увреждания бил със 7 % по-голям за събуждащите се прекомерно рано и с 13 % по-висок за тези, които се затруднявали да концентрират вниманието си.

"Получените резултати не потвърждават, че признаците на бодърствуване провокират инфаркт и инсулт, а че има връзка сред тях ", означи Лимин.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР