Недошлите вчера (27 май) (Българска банка за развитие) не са

...
Недошлите вчера (27 май) (Българска банка за развитие) не са
Коментари Харесай

Посочените за уволнение от ББР не отишли на среща с министъра, защото не искали да бъдат снимани

Недошлите през вчерашния ден (27 май) (Българска банка за развитие) не са пристигнали на срещата с икономическия министър Кирил Петков тъй като тя щяла да се излъчва онлайн. Това сподели един от посочените за уволняване членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов - с конкретизиране, че преди този момент имал дружно с Валентина Бурска среща с министъра и той не желал никаква помощ от тях.
На експлицитен въпрос по какъв начин по този начин за 20 компании вземат 1,8 милиарда лв. от 1,9 милиарда лв. портфейл, отговорът беше: " Кредити са отпуснати съгласно закона и регулаторните условия ". Симеонов изясни пред Нова телевизия и, че ББР имала подобен профил, че имала " огромна централизация ".
 Ще се появят ли най-големите кредитополучатели от ББР на среща със служебния стопански министър? Ще се появят ли най-големите кредитополучатели от ББР на среща със служебния стопански министър?
Служебният министър на стопанската система Кирил Петков насочи покана за среща-разговор през днешния ден (28 май) с представители на 8-те компании, получили...
Попитан това ли е замисълът, отговорът на различен от членовете – Велина Бурска, отвърна, че ББР можело да работи и като комерсиална банка – законно. И Бурска беше посочена от Петков за уволняване. " От наша позиция сме спазвали отговорностите си съгласно закона ", сподели Бурска. Но призна, че Надзорният съвет може да се намеси при всеки заем, който е над 5 милиона лв. – т.е. съветът наложително гледа заема и изискванията му.
Имаме съответния лиценз (от БНБ) и сме назначени в Надзорния съвет на ББР. Не организираме срещи с кредитоискатели, настоя Симеонов.
Не можем да сменим замисъла на банката, продължи Симеонов след въпрос за какво да не се вземат толкоз огромни заеми от търговски банки, а от ББР. Министърът сподели, че ще има таван на заемите от 5 млн. лв., добави той – един тип, че в този момент като няма ограничаване, ролята на ББР е такава, каквато е. " Никога не е имало ограничаване под 5% от капитала на банката да бъде раздаден като заеми ", включи се и Бурска.
Абсолютно – по този начин Бурска отговори на въпрос дали са спокойни за заемите и обезпеченията им –! Същото сподели и Симеонов., съгласно който " тези приказки вредят единствено и само на банката ", откакто Виктор Николаев подсети по какъв начин една друга банка гръмна, въпреки да имаше контрол.
 Българска народна банка: Министър Петков изиска рокади в ББР преди да поеме поста, по-късно ги отдръпна Българска народна банка: Министър Петков изиска рокади в ББР преди да поеме поста, по-късно ги отдръпна
На 11 май 2021 година – ден преди датата на назначение на служебното държавно управление на Република България според указа на президента...
След като всичко с ББР е наред, за какво тогава икономическият министър Кирил Петков подвига звук. Има нов въпрос, не КОЙ, а ЗАЩО, сподели Бурска – за какво постоянна банка бива сложена в рисково състояние? Преди да отговори, Симеонов я прекъсна и сподели, че имало документи за освобождението им още на 11 май т.е. ден преди служебното държавно управление да встъпи в служба.
На въпрос за какво ще дойда в ББР да тегля великански заем даже с по-висока рента от тази в комерсиална банка - дали не е тъй като ще бъдат пуснат да взема без толкоз обстойни инспекции, отговорът на Бурска беше: Защо питате нас, ние не сме кредитополучатели. Нямаме срещи с кредитоискателите - идва решение на Управителния съвет и ние наблюдаваме документите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР