Недоразумението, патентовано с марка Ханко Брат, се възроди на пловдивска

...
Недоразумението, патентовано с марка Ханко Брат, се възроди на пловдивска
Коментари Харесай

Резил в Пловдив! Кръстиха улица "ИлЮ войвода", в съседство си търсят “магазинИЯрка“

Недоразумението, патентовано с марка „ Ханко Брат ", се възроди на пловдивска улица в кв. „ Кършияка ". Странстване из улицата, която е кръстена на великия Ильо челник, може да докара до полуда всеки лингвист, чието " всьо и вся " е правописът, написа TrafficNews.
Табелите не са на едно мнение по въпроса за наименованието на тясната уличка, като част от указващите надписи гласят, че се намирате на ул. „ ИлЮ войдовда ", но образцовите входове са напълно образцови и почитат паметта на хайдутина бунтовник с вярно изписване „ Ильо Войвода ".

Междувременно на друга улица единствено на хвърлей от Стария град в Пловдив „ Митрополит Панарет " 4, също толкоз образован, че да не и повече, търси " МагазинИЯрка ". Защо, като може да търси " продавачка ", чието издирването е доста по-безопасно от позиция на правопис, той си търси " ярка " -та не ни е ясно, само че имаме догадка... тогава нямаше да изкове подобен ослепителен неологизъм.

Впрочем, никой от нас не ще дръзне да се назове корифей на писменото слово, не ще бъде самозванецът, който прогласява себе си за безупречно овладял дебрите на българския език, но се чака, че когато приказваме за едно име, за една словесна единица - дума, ще бъдем задоволително внимателни, че да я изпишем правилно.

Безгрешни няма, само че пък това не е причина да не въздъхнем в търсене на вяра: да пристигна време, когато грамотността да бъде на респект, а всички ние да бъдем нейни стожери. Амин.











Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР