Недоразумението – любимата подправка на оперетата и мюзикъла е главен

...
Недоразумението – любимата подправка на оперетата и мюзикъла е главен
Коментари Харесай

Щраус, Калман, Фелцман в Музикалния театър тази седмица

Недоразумението – обичаната фалшификация на оперетата и мюзикъла е основен воин и в трите спектакъла в Националния музикален спектакъл тази седмица.
На 19 октомври (петък) оперетата „ Графиня Марица “ от Имре Калман.
Място и време на действието – Унгария, 1924г., имението на графиня Марица. Разореният граф Тасило Ендрьоди-Витенберг е нает за хазаин в имението на графинята, в което тя рядко прекарва времето си. Един ден графиня Марица ненадейно идва със свита, с цел да отпразнува своя фиктивен годеж с барон Коломан Жупан. Героинията сътворява лъжата за събитието, тъй като ѝ е омръзнало от досадните ухажори и отправяните ѝ оферти за сватба. Оказва се обаче, че този барон съществува и идва в имението, прочел за годежа си във вестниците. В същото време циганката Мая предсказва на графинята, че напълно скоро тя същински ще се влюби. Обезпокоена от това, че мъжете я употребяват, поради благосъстоянието ѝ, тя стартира от ден на ден да се вглежда в граф Тасило, на който не бе обръщала внимание до в този момент. Оттук насетне героите минават през разнообразни премеждия, комични обстановки, борят се с гордостта и нараненото си самолюбие, а най-после побеждава любовта.

На 20 октомври (събота) Музикалният спектакъл показва мюзикъла „ Лелята на Чарли “ от съветския композитор Оскар Фелцман с либрето по претекстове от едноименната британска комедия на Томас Брандън.
Действието се развива през 1910 година в Лондон.
В патриархална Англия млади неомъжени дами не могат да вървят на посетители без в къщата да участва омъжена жена. Очертава се страховит скандал и с цел да го предотвратят, младежите Чарли и Джак небрежно преобличат приятеля си в женски облекла като лелята на Чарли – Доня Лусия – богата родственица. Следват ред занимателни обстановки, в центъра на които е мнимата „ вуйна “. Истинската доня Лусия въпреки всичко идва и объркването става още по-невъобразимо, до момента в който най-после всичко приключва щастливо, в името на любовта.

В неделя от 17.00 часа на сцената на Музикалния спектакъл ще има маскен бал, валс и карнавал в „ Една нощ във Венеция “ от Йохан Щраус наследник.
Карнавалът във Венеция и един маскен бал служат за декор на действието в тази комедия. Херцогът на Урбино и свитата му идват в града. Херцогът, коцкар без задръжки, е разкрил своето ново завладяване в лицето на Барбара, брачната половинка на локалния сенатор Бартоломео Делакуа. Последният наема гондолиер, с цел да води брачната половинка му надалеч от херцога, само че тя заобикаля, с цел да отиде при любовника си Енрико, племенник на брачна половинка й. Когато бръснарят и сподвижник на херцога Карамело прогонва гондолиера, с цел да заеме мястото му и да води дамата на сенатора при своя стопанин, той не се усъмнява и за момент, че в гондолата е неговата другарка Анина. Фарсът доближава своя връх, когато Бартоломео Делакуа идва на бала със „ своята “ Барбара, в която този път се е предрешила готвачката му Чиболета и същинските лица на героите се разкриват пред очите му.
За децата Музикалният спектакъл ще показа „ Златното петле “ на 20 октомври (събота) и „ Ян Бибиян “ – на 21 октомври (неделя). Детските представления са от 11.00 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР