Недопустимо е външен министър да си изключва телефона в разгара

...
Недопустимо е външен министър да си изключва телефона в разгара
Коментари Харесай

Румяна Бъчварова: Недопустимо е външен министър да сменя позицията на България в движение

Недопустимо е външен министър да си изключва телефона в разгара на международна рецесия или да трансформира утвърдената държавна позиция " в придвижване ".

Това разяснява някогашният вътрешен министър в кабинета " Борисов 2 " Румяна Бъчварова пред bTV във връзка готвената промяна на Стефан Димитров като длъжностен министър на външните работи.

Тя дефинира като недопустимо това, че министър председателят е изгубил връзка с ръководителя на Министерство на външните работи сега, в който Иран атакува Израел на 13 против 14 април. По това време, където до момента беше дипломат, и се е оказал неоткриваем с часове.

Втората причина за напрежението сред него и Димитър Главчев е било решението на служебния външен министър да промени смисъла на авансово квалифициран текст на тирада по време на конференцията за сигурността в Черноморския район и войната в Украйна - позиция, която е била авансово институционално утвърдена, само че изменена еднолично от Стефан Димитров.

" Министерството на външните работи е извънредно значима позиция за България. Ние сме дребна страна и външната ни политика би трябвало да бъде доста умела и да регистрира стратегическите ни ползи. При последните ни държавни управления тази функционалност беше неглижирана - от позицията ни за участието на Северна Македония в Европейски Съюз, позицията за Украйна. Позицията (на служебния министър) във връзка с спора в Израел и нападението от Иран не се утвърждава по принцип и не е в синхрон с това, което сме заявявали до този миг. Това е източник на огромни проблеми и демонстрира проблем в цялостната визия за политиката на страната ", сподели тя.

Бъчварова дефинира като невиждана обстановка това, че президентът Румен Радев отхвърля да подпише предлагането на Димитър Главчев за нов началник на Министерство на външните работи (Даниел Митов) и Министерството на земеделието (Георги Тахов). Според нея е " парадокс " да се желае и избор на съмнение на служебно държавно управление, което Народното събрание не е назначавал.

Тя разкритикува и желанието на ПП-ДБ да изискат оставката на Росен Желязков като ръководител на Народното събрание, като разгласи, че това е " единствената институция с изключение на президентството, която сега има резистентност ". Бъчварова обаче насочи укор и към ГЕРБ и Движение за права и свободи за хода им, с който гласоподаваха оставка на шефа на НЗОК, откакто той към този момент я беше отдръпнал.

Тя отхвърли да разяснява тона на Бойко Борисов по отношение на Димитър Главчев, предшествал предлагането му за промяна на външния министър. Все отново оцени като " погрешно " това, че политически водачи " не се тормозят да показват позиции във връзка с служебния кабинет ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР