Недопустимо е служебният министър да коментира и оценява постановен съдебен

...
Недопустимо е служебният министър да коментира и оценява постановен съдебен
Коментари Харесай

СГС: Недопустимо е Кирил Петков да коментира и оценява постановен съдебен акт

 Недопустимо е служебният министър да разяснява и прави оценка предписан правосъден акт. Това се споделя в мнение на Софийския градски съд във връзка с изказването на служебния министър на икономиката , който съобщи, че назначението на новото управление на Българската банка за развиване (ББР) е било спряно от Мария Вранеску.

Той я упрекна, че е взела решение в противоречие със закона.

" По закон прекъсването на регистърно произвеждане, каквото е и настояването за регистриране на новото управление на ББР в комерсиалния указател, е бързо произвеждане, което се преглежда от дежурна промяна, в която вземат участие трима съдии по авансово одобрен график.

Молбите се разпределят на инцидентен принцип всред дежурните съдии автоматизирано посредством ЕИСС и съдът е задължен да се произнесе в границите на същия ден. Целта на тези наряди е точно да бъде спазена законовата наредба за бързо изговаряне и не съставлява целенасочена “Концентрация този вид решения да отиват при трима съдии ", както се опита да внуши с изявлението си министър Петков “, допълват от съда. 

" В тази връзка, не дава отговор на истината и изказванието, че “Това е най-бързото решение, което сме виждали ", защото по всички каузи от този темперамент, съдът постоянно се произнася с определение в границите на няколко часа от постъпването на настояването, с изключение на когато то бъде подадено след 16 ч. В случая съдията се е произнесъл при съблюдаване на процесуалните периоди - в деня на постъпването на молбата.

Съответствието или несъответствието на правосъдния акт със закона предстои на инспекция само по реда на инстанционния надзор, а не посредством неприемливо вмешателство в работата на съда посредством неуместни политически изявления.

“Лошата известност на българския съд " и терзанията на вложителите, за които загатна министър Петков, са вследствие най-много на общественото накърняване на независимостта и престижа на съда, на разискването, а не на осъществяването на правосъдните актове, на хвърлянето на “подозрения ", само че не и на обстоятелства, че вътрешното разбиране на съответен арбитър “е основано на нещо друго с изключение на следването на закона “, написа още в мнението.

ОТ Софийски градски съд припомнят, че “публичността е единственото оръжие ", както твърди министър Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова страна за преценка на правилността и законосъобразността на един правосъден акт, което с не по-малка мощ се отнася и за органите на изпълнителната власт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР