Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова за

...
Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова за
Коментари Харесай

Славов: Недопустимо е руската държава да затваря църква под юрисдикцията на българския патриарх

„ Недопустимо е съветската страна в лицето на дипломат Митрофанова за затваря черква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна черква, като по този метод не разрешава на всички нас да насочваме нашите молебствия и не ни разрешава да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец. “ Това разяснява във фейсбук министърът на правораздаването Атанас Славов във връзка със затварянето на храма " Св. Николай Мирликийски "

 

„ Това е каноническо безчинство. И може би би трябвало да се вземат държавни ограничения. “, показва Славов.

 

Храмът " Св. Николай Мирликийски " в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. На идващия ден посолството на Русия в България заяви, че църквата в София „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ на този стадий ще приключи своята активност, по-нататъшната ѝ орис ще бъде решена от Руската православна черква (РПЦ), напомня Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура разпореди на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) инспекция по два сигнала за собствеността на храма " Св. Николай Мирликийски ", именуван " съветската черква ". От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е притежател на имота и храма може да бъде решен в съда, в случай че бъде заведен иск по отношение на правото на благосъстоятелност. Констативният нотариален акт може да бъде разгласен за незабележим от съда, показаха от държавното обвиняване.

Вчера, Светият синод реши, че поддържа изцяло писмото и дейностите на българския патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, във връзка с храма-подворие " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Пред публицисти Старозагорският митрополит Киприан посочи, че Светият синод показва вяра храмът да бъде отворен в най-скоро време, само че това не е от компетенциите и пълномощията на Българската православна черква - Българска патриаршия. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР