Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен

...
Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен
Коментари Харесай

Радев гневен: Историята не е слугиня на политиката! Да я опазим от безродници и осквернители!

Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на българското. 

Историята не е слугиня на политиката! Да я опазим от безродници и осквернители! 

Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да изгуби и свободата си.

 

Това съобщи президентът Румен Радев в своето празнично слово по време на тържествена заря-проверка по случай националния празник на България. Честването се организира в София на площад " Народно заседание " в наличието на целия политически елип, висши магистрати, посланици и доста жители. 

 

Словото му прозвуча извънредно остро и сериозно към днешните политици.

 

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата рогозка. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата тирада и нашите дейности. Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на българския трикольор.

 

Радев непосредствено подлага на критика водачите на десницата, които желаят да пратим цялото си въоръжение в Украйна: " Намират се хора, които оферират да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други трансформират чистата и свята република на Апостола в безконтролен политически спектакъл, а театъра - в политика ".

 

Държавният глава не подмина и опитите и на политици, и на историци за пренаписване на историята ни, наричайки ги " безродници и осквернители ": " Войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на модерна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг през днешния ден е да я опазим от безродници и осквернители ".

 

Ето я и цялата тирада на президента по случай националния празник:

 

Скъпи съотечественици,

 

Преди 145 години на тази дата възкръсва България.

 

Армията на съветския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, до момента в който в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито предци дружно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болежка.

 

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата рогозка. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата тирада и нашите дейности. Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на българския трикольор.

 

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният блян на Апостола и солидарното възприятие, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

 

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на офанзиви. Намират се хора, които оферират да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други трансформират чистата и свята република на Апостола в безконтролен политически спектакъл, а театъра - в политика.

 

Скъпи съотечественици,

Войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на модерна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг през днешния ден е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да изгуби и свободата си. Нашето предопределение не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, с цел да пребъде България.

 

Затова през днешния ден отдаваме респект на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички тези, които век и половина градиха и бранеха България.

 

Благодаря на всички вас, които с наличието си през днешния ден отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!   

 

В тържествата в София участваха Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената инспекция (заря) е бригаден военачалник Пламен Йорданов – шеф на щаба на Сухопътните войски.

 

На площада бяха изнесени и посрещнати с почести знамената-светини.

Основните празненства са в столицата, а празнувания има във всички градове в страната.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР