Недопустимо е да има изискване хора с увреждания да бъдат

...
Недопустимо е да има изискване хора с увреждания да бъдат
Коментари Харесай

Омбудсманът възмутена, че хора с увреждания трябва да плащат за достъпна среда

Недопустимо е да има условие хора с увреждания да бъдат принуждавани да заплащат за направата на капиталови проекти за кандидатстване за финансиране на планове за превръщането на жилищната среда в налична за тях, възмути се омбудсманът Диана Ковачева. Тя е писала на обществения министър в оставка Георги Гьоков, че хора с увреждания се оплакват от тежките условия и сериозен финансов запас за кандидатстване с планове по Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност.

Изработването на абстрактен план коства към 1500 лв., които са доста за хора в тежко обществено състояние и с лимитирани финансови благоприятни условия, каквито са жителите с увреждания, показва публичният бранител. Според нея неналичието на поддръжка за покриване на разхода за създаване на капиталов план се оказва непреодолима спънка за кандидатстване по програмата и приемане на налична жилищна среда.

Ковачева приканва за оптимално облекчение на кандидатстването, потребление на всяка позволена опция за служебно набиране на нужните документи и освобождение на нуждаещите се от възнаграждение на непотребни такси.

Държавата е длъжна да дава на хората с увреждания налична жилищна среда и не би трябвало жителите сами да понасят финансовата тежест, с цел да се употребяват от своите права, показва омбудсманът.

" В това отношение считам, че е значимо да се откри подобаващ институционален метод в поддръжка на хората с увреждания при разработване на капиталов план, каквито положителни практики към този момент се следят (чрез ангажирането на студенти от строителни специалности, посредством публично-частни партньорства на равнище централна или локална власт и др.) или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания ", написа омбудсманът.

Тя отбелязва, че за кандидатстването по програмата се изискват документи с нотариална легализация, което е спомагателни разноски и време.

Друг сериозен проблем, на който омбудсманът за следващ път обръща внимание, е условието за живеещите в многофамилни жилищни здания, в режим на етажна благосъстоятелност да подават документи посредством съдружие, учредено и вписано по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

" Неоспорим факт е, че в доста от жилищните здания, които са в режим на етажна благосъстоятелност, притежателите не желаят да учредяват сдружения. Съгласно уредбата в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност основаването на съдружие не е наложително и е оставено на волята на притежателите посредством гласоподаване в Общото заседание. Необходимо е доста болшинство, с цел да се вземе решение за сходна конструкция, което включва притежатели, представляващи не по-малко от 67 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност ", показва Ковачева.

Според нея това е непреодолима спънка за огромен брой хора с увреждания, които се нуждаят от поддръжката на страната за създаване на налична среда. Създават се и предпоставки за неравно отнасяне, като жителите с увреждания, които живеят в режим на етажна благосъстоятелност, са сложени в по-неблагоприятно състояние по отношение на тези хора с увреждания, които живеят в лични къщи.
Омбудсманът упорства програмата да планува опция за даване на техническа помощ в поддръжка на хората с увреждания при подготовка на тяхната документи или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания.

Ковачева приканва и за опростяване документите за присъединяване в програмата, като се вземат поради уговорките на администрацията за служебно засвидетелствуване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР