Недопустима е касационната жалба на бившия пътен полицай Сашо Тръпков,

...
Недопустима е касационната жалба на бившия пътен полицай Сашо Тръпков,
Коментари Харесай

ВКС отхвърли жалбата на катаджията Сашо Тръпков

Недопустима е касационната тъжба на някогашния пътен служител на реда Сашо Тръпков, сниман през 2014 година да взема пари от спрян за инспекция водач. Това одобриха магистратите от Върховния касационен съд (ВКС).

Тричленният състав на Върховен касационен съд оставя без разглеждане касационната тъжба от юриста на Тръпков против решението от 27 февруари 2019 година на Софийския апелативен съд (САС. Съдебният състав на Върховен касационен съд приключва производството по делото. Решението не предстои на обжалване.

Делото във Върховен касационен съд е формирано по тъжба, подадена от бранителя на подсъдимия Сашо Тръпков против решението на САС, с което е доказана присъда от 16 март 2018 година по н.о.х.д. № 3890/2015 година на Софийския градски съд.

По това дело подсъдимият е приет за отговорен като длъжностно лице - катаджия за осъществяването на документно закононарушение. Той написал подправено уведомление за санкция с фиш. За това е наказан условно на 1 година " отнемане от независимост ", чието изтърпяване е отсрочено за период от 3 години. С тази присъда той няма право да заема служба в държавна или социална организация за период от 3 години.

Тръпков е наказан и за това, че изискал рушвет, с цел да не извърши дейности по работа. И по това обвиняване има условна присъда, само че тя е в 3-годишен период с 5 години изпитателен период и санкция от 2000 лева И по това обвиняване Тръпков няма право да заема служба в държавна и или социална организация за период от 3 години.

Общата присъда по двете обвинявания е условно наказване " отнемане от независимост " за период от 3 години, отсрочено за период от 5 години и " санкция " от 2000 лева както и " отнемане от право да заема служба в държавна или социална организация " за период от 3 години.

Мотивите на Върховен касационен съд за това, че жалбата е процесуално неприемлива, тъй като в този си тип не разрешава осъществяването на касационна инспекция.

" Пределите на тази инспекция се предопределят от обжалващата страна посредством изтъкване на касационните учредения, на които тя се базира, на данните, които счита, че ги поддържат, и на настояването, което се прави (чл. 351, алинея 1 от НПК). Жалбата от бранителя на Сашо Тръпков е постъпила на 17.05.2019 година и тя не дава отговор на условията по член 351, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс. В нея няма посочено касационно съображение, нито доводи, които да го поддържат ", се споделя в решението на съда.

Адвокатът е подал допълнение към подадената бланкетна тъжба във Върховен касационен съд, с което за пръв път прави опит да уточни както касационни учредения, на които се базира, по този начин и да изложи данни в тяхна поддръжка. Това е станало след приключване на преклузивния период. Касационните учредения не могат да бъдат съответстващи отвън периода на обжалване.

Тричленният състав на Върховен касационен съд акцентира в претекстовете си, че подадената тъжба не съдържа никакви съответни недоволства и не дава опция да се ревизира основателността на общо изразеното неодобрение от постановения въззивен правосъден акт.

Твърдението, че атакуваното въззивно правосъдно решение е погрешно и отправената молба то да бъде анулирано не може да обоснове обвързване на касационната инстанция да направи повсеместен негов обзор и да ревизира законосъобразността му при липса на посочени съответни нарушавания. В претекстовете на решението на Върховен касационен съд написа: " В сегашния случай основанията по член 348, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс са декларирани доста време след приключване на периода за обжалване и заради това жалбата на подсъдимия не може да получи отговор всъщност ", пишат от Върховен касационен съд.

Припомняме, на 18 ноември 2014 година шефът на Столична дирекция на вътрешните работи разпореди да стартира дисциплинарно произвеждане против служителя на столичната Пътна полиция. Той бе сниман във видеоклип по какъв начин взима рушвет от спрян за инспекция водач. Видеозаписът беше публикуван в интернет и медиите.

На 6 октомври 2015 година формалното обвиняване против Тръпков за взетите 30 лв. рушвет бе импортирано в съда. Софийска градска прокуратура внесоха обвинителен акт против Сашо Тръпков, държавен чиновник в Министерство на вътрешните работи, отдел " Пътна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи.

Според магистрати, Тръпков спирал най-вече джипове.

Тръпков се призна за отговорен.

За някои от съвещанията се наложи очевидци да бъдат водени наложително в съда, тъй като многочислените съвещания се отлагаха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР