Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците

...
Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците
Коментари Харесай

Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?

Недопустим пропуск на институциите, който демонстрира и отношението на служителите към една от уязвимите групи в нашето общество. Хората с понижено зрение не могат да употребяват публичните уеб сайтове в България, тъй като съвсем половината от тях не са пригодени за това. А равното право на хората с увреждания е от народен приоритет.

Християн Димитров и брачната половинка му Силвия са изцяло незрящи, само че това не ги стопира да желаят да „ сърфират " свободно в интернет. Християн е студент по право и самичък открива, че огромна част от страниците на обществената администрация не са съобразени със софтуера на незрящите.

Задължение да управляват адаптирането на интернет страниците на институциите със софтуера за незрящите е на Министерството на електронното ръководство. Оттам признават, че 50% от уеб страниците са недостъпни.

„ Естествено когато приказвам за надзор, не приказвам за надзор като надзор. Говоря ние всички дружно и взаимно да създадем по този начин, че хората с увреждания да имат еднакъв достъп до електронните услуги. До момента са тествани 2020 интернет страници на обществени институции, от които 50% са налични ", сподели Гергана Колешанска - шеф на дирекция „ Стратегии и политики за електронно ръководство ".

Санкции обаче няма.

„ Имаме право да глобяваме, по-скоро обаче напъните ни са ориентирани дружно с тях. Да създадем тъй че страниците и информацията, която те дават, да бъдат налични. Много елементарно е да отидем и да глобим с някаква сума даден административен орган. Ще си платят санкцията и в последна сметка услугите още веднъж няма да бъдат налични ", изясни Колешанска.

Има голям брой тъжби, споделя тя, и дава образец. „ Получихме тъжба от незрящ човек, който не можеше да си извади електронно удостоверение за съдимост. Може би когато желаете да постъпите в даден уебсайт или дадена услуга ви излиза по този начин наречената „ капча " т.е. няколко фотоси. В тях ви пита на какъв брой от тези фотоси е изобразен велосипед и вие би трябвало да посочите 2 или 3. Това е безусловно невероятно за незрящ човек. Получихме такава тъжба към Министерство на правораздаването. Съвместно с тях отстранихме този проблем. Така че потребителят да успее да извади в последна сметка електронното си удостоверение за съдимост ", съобщи Колешанска.

А от Министерството на електронното ръководство поучават да се пускат тъжби за по-бърза реакция.

„ Има доста случаи и ние надлежно реагираме навреме ", изясни шефът на дирекция „ Стратегии и политики за електронно ръководство ".

Изпратихме питане до Министерствата на опазването на здравето и Национален осигурителен институт за какво уеб сайтове, които са от извънредно значение за хората, не са пригодени за незрящите.

Позиция на министерството на Здравеопазването: „ В отговор на Вашето питане Ви осведомяваме, че Министерството на здравеопазването има систематичен интегратор на данни, с който е подписано рамково съглашение. Предмет на рамковото съглашение е и основаването на нов уебсайт на Министерство на здравеопазването. Такъв е планувано да бъде създаден до края на м. март 2023 година "

Позиция на Национален застрахователен институт: „ В десния завършек на началната страница на уеб страницата на Национален осигурителен институт е опцията за хора с понижено зрение. "

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР