Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците

...
Недопустим пропуск на институциите, който показва и отношението на чиновниците
Коментари Харесай

Защо обществени сайтове са недостъпни за незрящи?


Недопустим пропуск на институциите, който демонстрира и отношението на служителите към една от уязвимите групи в нашето общество. не могат да употребяват публичните уеб сайтове в България, тъй като съвсем половината от тях не са пригодени за тях. А равното право на хората с увреждания е от народен приоритет.

Християн Димитров и брачната половинка му Силвия са, само че това не ги стопира да желаят да „ сърфират “ свободно в интернет. Християн е студент по право и самичък открива, че огромна част от страниците на обществената администрация не са съобразени със софтуера на незрящите.


„ В момента съм отворил уеб страницата на " Националния застрахователен институт ". Това, което споделя „ ало, ало “ в действителност не знам какво тъкмо има на екрана, тъй като не ми го изчита “, споделя Християн Димитров.

Така е и в идващия образец със уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

„ Има някакво поле, може би би трябвало нещо съответно, в случай че ни интересува или и аз не знам. „ Ало, ало, бътън “ - това е бутон, обаче какво значи този бутон. Може би като въведеш това, което търсиш, да го натиснеш, с цел да те води. Не знам какво тъкмо има поради “, изясни мъжът.

Задължение да управляват адаптирането на интернет страниците на институциите със софтуера за незрящите е на Министерството на електронното ръководство. Оттам признават, че 50% от уеб страниците са недостъпни.

„ Естествено когато приказвам за надзор, не приказвам за надзор като надзор. Говоря ние всички дружно и взаимно да създадем по този начин, че хората с увреждания да имат еднакъв достъп до електронните услуги. До момента са тествани 2020 интернет страници на обществени институции, от които 50% са налични “, сподели Гергана Колешанска - шеф на дирекция " Стратегии и политики за електронно ръководство ".

Санкции обаче няма.

„ Имаме право да глобяваме, по-скоро обаче напъните ни са ориентирани дружно с тях. Да създадем тъй че страниците и информацията, която те дават, да бъдат налични. Много елементарно е да отидем и да глобим с някаква сума даден административен орган. Ще си платят санкцията и в последна сметка услугите още веднъж няма да бъдат налични “, изясни Колешанска.

С Християн откриваме и различен проблем, обвързван с качените файлове в уеб страницата

„ Има PDF файлове, което за говорещата стратегия няма по какъв начин. Тоест PDF файла говорещата стратегия, не може да го чете. Повечето неща не ги чете “, сподели мъжът.



„ Знаем и освен с PDF файловете. Имаме голям брой тъжби. Мога да дам един образец. Получихме тъжба от незрящ човек, който не можеше да си извади електронно удостоверение за съдимост. Може би когато желаете да постъпите в даден уебсайт или дадена услуга ви излиза по този начин наречената „ капча “ т.е. няколко фотоси. В тях ви пита на какъв брой от тези фотоси е изобразен велосипед и вие би трябвало да посочите 2 или 3. Това е безусловно невероятно за незрящ човек. Получихме такава тъжба към Министерство на правораздаването. Съвместно с тях отстранихме този проблем. Така че потребителят да успее да извади в последна сметка електронното си удостоверение за съдимост “, съобщи Колешанска.

С сходен проблем се среща и нашият воин.

„ Другият проблем, който се появява, е когато вършим някаква регистрация накъде, примерно да си създадем мейл или нещо от този жанр, и изпращат всякакви кодове с картинки, с цел да потвърдиш и надлежно да направиш. Тези кодове също не ги чете четящата стратегия. Трябва помощ от зрящ човек “, споделя Християн Димитров.

А от Министерството на електронното ръководство поучават да се пускат тъжби за по-бърза реакция.

„ Има доста случаи и ние надлежно реагираме навреме “, изясни шефът на дирекция " Стратегии и политики за електронно ръководство ".

Изпратихме питане до Министерствата на опазването на здравето и Национален осигурителен институт за какво уеб сайтове, които са от извънредно значение за хората, не са пригодени за незрящите.

Позиция на министерството на Здравеопазването: „ В отговор на Вашето питане Ви осведомяваме, че Министерството на здравеопазването има систематичен интегратор на данни, с който е подписано рамково съглашение. Предмет на рамковото съглашение е и основаването на нов уебсайт на Министерство на здравеопазването. Такъв е планувано да бъде създаден до края на м. март 2023 година “

Позиция на Национален застрахователен институт: „ В десния завършек на началната страница на уеб страницата на Национален осигурителен институт е опцията за хора с понижено зрение. “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР