Недко ГеоргиевПетко Радев е най-именитият кларинетист на България, първият музикант,

...
Недко ГеоргиевПетко Радев е най-именитият кларинетист на България, първият музикант,
Коментари Харесай

Почетоха кларинетиста проф. Петко Радев с концерт в Бургас

Недко Георгиев

Петко Радев е най-именитият кларинетист на България, първият музикант, който откри нов път на симбиоза сред класическата и българската национална музика. Името му е написано в "почетните регистри " - велики инструменталисти, оставил диря като реализатор и възпитател. Негови ученици показват гения си в България и по международните елитни подиуми. Проф. Петко Радев изнесе българския инструментализъм на международно равнище освен с активността си в "Ла Скала ", само че и по другите международни подиуми.
В началото на септември в Бургас с концерт бе маркирана годишнината от неговата кончина. Проф. Петко Радев (1933-2017) е международно име в същинския смисъл на думата, както и музикантите, които бяха поканени да свирят на концерта: проф. Андрю Маринър, проф. Петер Шмидл, проф. Деница Лафчиева - педагози в най-престижни музикални академии. Техен ансамблист на рояла бе проф. Мария Принц - учител в Университета по музика и театрални изкуства във Виена. В концерта взеха присъединяване и проф. Георги Спасов - соло флейтист и живописен шеф на "Лятна академия на изкуствата - Созопол ", и Мариян Божидаров - един от най-младите ученици на проф. Петко Радев, понастоящем възпитаник в Гилдхол скул ъв мюзик в Лондон.
Модератор на този първокласен концерт е Петя Великова - директорка и основателка на "Лятна академия на изкуствата - Созопол ". Проф. Петко Радев бе измежду учредителите на Лятната академия на изкуствата и учител по кларинет в майсторските класове, които провежда академията.
Концертът бе открит от Петя Великова с прочувствено слово, отдадено на личността и делото на професора. Паметни ще останат и осъществяванията на виртуозните музиканти, които с изкуството си допряха душата на всеки слушател в притихналата зала. Утвърди се чувството за непреходността на класическата музика. Публиката съпреживя събитието, отдавайки респект към гения и величието на проф. Петко Радев, тъй като неговият принос е част от международното културно завещание, духовната му следа е скъп отворен учебник, а животът му е история на един популярен и паметен музикант.
На концерта участваха освен бургазлии, само че и доста посетители от страната и чужбина, а най-вълнуващо за всички бе наличието на фамилията на професора - сина му Радислав Радев и внучката му Елена Радева.


Снимки Игнат Дяволов


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР