Неджмие Ходжа - вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа,

...
Неджмие Ходжа - вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа,
Коментари Харесай

Почина най-големият кошмар в Албания ВИДЕО

Неджмие Ходжа - вдовицата на някогашния албански деспот Енвер Ходжа, умря в Тирана на 99-годишна възраст.

Неджмие Ходжа е родена на 8 февруари 1921 година в Битоля, тогава в Кралство на сърби, хървати и словенци, а родителите й са от Дебър.

Семейството й отива да живее в Тирана през 1928 година, където Неджмие Ходжа учи в Педагогическия женски институт. След освобождението на страната тя следва литература и разгласява няколко книги.

След свалянето на режима на Енвер Ходжа брачната половинка му е пратена в пандиза. Тя беше дамата, от която албанците десетилетия наред се опасяваха, написа сръбското издание "Вечерне новости ".

Неджмие Ходжа се омъжва за тогавашния албански водач през 1945 година Имат три деца.

През 1992 година тя е задържана за корист с държавни фондове и е наказана на 9 години затвор. След обжалване на присъдата наказването е нараснало на 11 година затвор.

Неджмие Ходжа изпадна в недружелюбност в страната си след гибелта на брачна половинка си, само че остана най-верният бранител на неговия изолационистки режим, написа Би Би Си.

Пред хърватския вестник "Ютарни лист " тя съобщи, че в никакъв случай не е съжалявала за закононарушенията на своя брачен партньор.

"Защо да желая амнистия? За нищо не скърбя и за нищо не се усещам виновна. Спазвахме законите, които бяха в действие по това време ", сподели тя.

Неджмия Ходжа твърдеше, че брачният партньор й "не беше деспот, а съвършен водач, който успяваше да пази своята страна от вътрешните и външните врагове, които я застрашаваха ".

Мнозина смятаха Неджмие Ходжа за "дяволска жена ", каквото е заглавието на книгата на Фахри Балиу, в чийто увод Исмаил Кадаре я разказа като "най-лошата, най-извратена " от всички съпруги на диктатори.

Но за приятелката й Вито Каро тя е била "много сензитивна жена, образец за майка и брачна половинка, постоянно до Енвер ".



П
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР