Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на

...
Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на
Коментари Харесай

Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя

Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам Българска национална телевизия в очакване на следващия епизод на предаването за проверяваща публицистика " Открито ", което е дело на Валя Ахчиева. Анонсът на предаването е впечатляващ – той подсказва, че ще забележим неподозирана даже за България безочливост. Лично Ахчиева пита в промото на предаването дали държавната институция " Автомобилна администрация " е безпомощна, откакто споделя на прокурор от Върховната административна прокуратура, че не може да извършва разпорежданията му по случай с автобусен транспортьор, отказал да даде данните от тахографите на своите рейсове.
20:46 часа. Предаване не се излъчва. Вместо това потегля филмът " Експресна скица ". Минути по-късно от формалния уебсайт на Българска национална телевизия изчезва и анонсът на епизода на " Открито ". Какво става – да не би Българска национална телевизия да ги е сполетяла експресна повреда? Да им се е скъсала лентата, счупил дискът, спрели са им тока в апаратната, хакери са ги връхлетели и изхакали? Звъня на публицистичните телефони – на предаването, на Българска национална телевизия, никой не подвига. Вдигна единствено обмудсманът на Българска национална телевизия (да бе, имало и подобен пост в тази телевизия) Иван Такев. Не знам какво става, на следващия ден по обяд ще имаме оперативка, обадете се тогава, споделя той.
Май не е повреда. Или най-малко не битова повреда. Мирише на политическа повреда. На тая повреда, на която ѝ споделят " цензура ". Но нали по душа съм оптимист, вземам решение да не бързам с изводите. Ще изчакам да мине първата половина на 10 декември, да се чуя отново с господин Такев. Ще опитам да се свържа и с програмния шеф на Българска национална телевизия господин Кошлуков. Може пък и Валя Ахчиева да каже какво е станало. Ще поразпитам - може да има пояснение отвън пустата цензура.
Вторник, 11 декември. Вече пиша текст в жанр " каквото станало, станало ". При втория ни диалог господин Такев споделя, че ще има позиция на Българска национална телевизия. Кога, запитвам аз. До няколко часа, допуска той. Станаха към този момент няколко часа, несъмнено ще станат и няколко хиляди милиарда часа – откъс по шефа на " Компютърни закононарушения " на ГДБОП Явор Колев, който пред Нова телевизия сподели, че в международен мащаб вредите от хакерски офанзиви при онлайн заплащания са " хиляда милиарда $ ". Г-н Кошлуков, другояче толкоз деен във Фейсбук, не си поглежда известията – приказва си с Фори Светулката дали още Държавна сигурност е отговорна на България. Себе си за виновност не поглежда - не е патриотично. Г-жа Ахчиева пък се оказа към този момент зад граница, май щяла да се върне чак след Нова година – сега разбираемо не желае да разяснява. Може би ще каже нещо след време, може би няма.
И ми става мъчително, тъжно. За свободата на словото. От 100 и някое си място отиде на 100 по 100 по 100 и някое си място. Направо там, където отидоха 10 души след автобусната злополука при Вакарел, за която трябваше да стане дума в проваленто предаване. И за превозвача – за " Юнион Ивкони ". Защото негов беше автобусът, който се прекатурна след удар с лек автомобил – по първична информация. По последна информация какво е станало, не знам – разследване и прокуратура не са си дали до момента труда да се разшумят. Знам единствено, че в последния ден на септември тази година в " Открито " беше в детайли разказано по какъв начин " Автомобилна администрация " работи с " Юнион Ивкони " - написа наказателни актове за нарушавания, след това не ги връчва, а прокуратурата е известена, че има написани актове и предлага лишаване на лиценза на " Юнион Ивкони ", само че " Автомобилна администрация " се оправдава, че не връчила актовете на превозвача, тъй като той не желал да пристигна до офиса на пустата някогашна ДАИ да си ги вземе. Яко по български!
Сега несъмнено, във втората серия на случая, щеше да стане още по-яко. Не стана обаче. Както и България в никакъв случай няма да стане!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР