Неделните вестници съобщават за спечеленото дело от България срещу Оманския

...
Неделните вестници съобщават за спечеленото дело от България срещу Оманския
Коментари Харесай

Преглед на печата

Неделните вестници оповестяват за извоюваното дело от България против Оманския фонд по проблема с КТБ.

" Арбитражният съд във Вашингтон реши дефинитивно разногласието сред България и Оманския фонд, заяви на уеб страницата си Министерството на финансите. Държавният авариен фонд на Оман се отхвърли от исковете си без право да ги предяви още веднъж. На 13.08.2019 година арбитражният арбитражен съд постанови решение по интернационалното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния авариен фонд на Оман против Република България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия в гр. Вашингтон, Съединени американски щати. В делото ищецът се оплакваше, че дейностите на българската страна и Българска народна банка по отношение на слагането на " Корпоративна комерсиална банка " АД под необикновен контрол, отнемането на лиценза и оповестяването й в неплатежоспособност, както и отводът й да бъде предоставена ликвидна поддръжка или избавителен проект под друга форма, съставляват нарушавания на Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Оман. След като България показа две писмени отбрани, съпроводени от експертни мнения и доказателства, през м. декември 2018 година Държавният авариен фонд на Оман се отхвърли от исковете си без право да ги предяви още веднъж. В сходство с този отвод, решението отхвърля дефинитивно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разходи по делото на България. " - в. " 24 часа ".

"... Новината, че Оманският фонд е предявил иск към българската страна в границите на 150 млн. $ за вреди от банкрута на КТБ, беше оповестена от медиите в Съединени американски щати през октомври 2015 година Фондът, който държеше 30% в КТБ, очакваше отплата от българската страна поради породени материални вреди от отнемането на лиценза на банката, неравностойно отнасяне на вложителя и лишаването му от опция да отбрани правата си пред съд. Това беше предстоящ ход откакто в България на всички инстанции не бе позволена жалбата на фонда с претекста, че той няма юридически интерес от производството по лишаване на лиценза на банката. " - в. " Дневник ".

Всекидневниците наблюдават случая с жестокото ликвидиране на момиченце в село Сотиря.

" Окръжната прокуратура в Сливен повдигна три обвинявания - за ликвидиране, за блудничество и за обезчестяване на арестувания за убийството на 6-годишното дете от сливенското село Сотиря. Задържаният Мартин Трифонов е в болница под засилена полицейска защита. Обвиненията на Мартин Трифонов са повдигнати в наличието на длъжностен бранител в болничното заведение, където е настанен, заяви Българска национална телевизия. След няколкочасови преследвания през вчерашния ден и оказване на опозиция, обвиненият за убийството в Сотиря беше прострелян от полицията. Има огнестрелни рани и счупвания на костите в региона на крайници. Състоянието му е устойчиво, съответен е и е контактен, споделиха от Сливенската болница. Направени са му две интервенции. По думите на лекаря най-малко седмица ще е нужна 21-годишният мъж да бъде изписан от лечебното заведение. В понеделник съдът ще гледа мярката за неотклонение на Мартин. Предвидените наказванията за трите обвинявания са 30 години затвор, пожизнен затвор и пожизнен затвор без право на подмяна. Мартин към този момент има една присъда от 9 месеца затвор за блудничество и опит за обезчестяване на 14-годишно момиче, когато е бил малолетен. Лежал е в пандиза и за кражба. Срещу него има и висящо дело в Районния съд в Сливен също за кражба. Майката и бабата на убитото момиченце обмислят да съдят лекарите, тъй като, по думите им, не са оказали навременна помощ на детето им. От община Сливен споделиха, че имат подготвеност за оказване на финансова и психична помощ на околните на детето. " - в. " Труд ".

" Майката на обвинения за ликвидиране на 7-годишното момиче Мартин Трифонов не има вяра, че синът й е палач. Затова и му пособия, до момента в който се е укривал от полицията. Стоянка Стоянова направи признанията в ефира на Би Ти Ви, до момента в който прокуратурата съобщаваше, че против Мартин ще бъдат повдигнати три обвинения- за ликвидиране по изключително непосилен метод, обезчестяване и за блудничество. В момента той е в сливенската болница, където лекуват двете му рани от полицейските патрони при залавянето му. Трифонов ще остане в регионалната болница в Сливен най-малко пет дни, тъй като е със счупена кост и тежко артериално кървене, което е наложило незабавна интервенция. Според полицията майка му е знаела какво е направил, само че го е укривала. Самата Стоянка описа, че във съдбовния ден Мартин отишъл до магазина рано сутринта и се върнал чак следобяд. От служителите на реда схванала какво е направил синът й. Признава, че до момента в който се укривал в гората, идвал у дома за храна. " Каза ми приготвяй ми багажа и ми остави ястие - нямаше време изобщо да ми изясни какво се е случило. След това хукна. Идваше от гората да му давам ястие. Каза ми, че няма да се съобщи, тъй като желали да го вкарат в пандиза ", сподели тя. Стоянка живее с втори мъж, който обаче също е помагал на Мартин по време на укриването. Оказа се, че по време на издирването е посещавал и други къщи в селото, чиито стопани въобще не подозирали какво е направил... " - в. " Стандарт ".

" Случаят в Сотиря демонстрира за следващ път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, би трябвало да бъде призната. Знам, че някои сътрудници се боят от Европа, само че за мен сигурността на българските жители е по-важна от намръщените физиономии на служителите в Брюксел. Бог да елементарни починалото дете! И най-строго наказване за отговорния. " Това написа в събота в профила си във Facebook вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Така водачът на Вътрешна македонска революционна организация разяснява трагичния случай в сливенското село Сотиря, където 21-годишен мъж насили и преби до гибел 7-годишно момиче... " - в. " Сега ".

В. " Дневник " разгласява по тематиката текст на Националната мрежа за децата: Цяла България се потресе от случая на убитото седемгодишно дете в едно далечно-далечно село. И всички си задаваме първия въпрос - кой е отговорен? Само за първата половина на предходната година убитите деца са 30 - от тях малолетни са 26. Случаите на деца, потърпевши от закононарушения - 1917. В същото време, подадените сигнали за принуждение над дете са 1106, от които случаи са разкрити 387. И това няма да се промени, до момента в който не осъзнаем две неща - първо, че всички имаме отговорност за това да сме общество, в което децата са полезност освен на думи. Това звучи необикновено общо, само че в действителност е напълно съответно. Означава, че когато видиш единствено дете на улицата, би трябвало да се поинтересуваш за какво е единствено. Ако видиш дете, което е в рискова обстановка, да подадеш сигнал в полицията или в отдел " Закрила на детето ", в случай че се постанова. Изключително стеснителен е фактът, че за последните пет години у нас хората са все по-малко склонни да подават сигнал, в случай че видят дете, което е в рискова обстановка, а това е директно обвързвано и с недоверието в институциите и метода, по който реагират те. Но цената на това съмнение най-после заплащат децата. И второ - да признаем, че имаме проблем с насилието над деца и че до момента в който нямаме действителни, съответни дейности, които да предотвратяват такива случаи, а освен да реагират и да търсят отговорния по-късно, те ще продължат да съществуват - с десетки и с хиляди на година. И ние още веднъж ще желаеме да линчуваме причинителите, да търсим виновността в институциите и да се чудим кой е отговорен. Нужно ни е освен полиция, която да реагира бързо и да намира причинителите, само че и обществена система, която да съумява да предотврати такива случаи. Нужна ни е поддръжка за фамилиите, които имат компликации. Нужни са ни мрежа за психологична помощ и работа с хора с психологични болести. И ни е нужно всеки един от нас да направи нещо, когато види дете, което се намира в рискова обстановка. А за всички нас от време на време е нужно, в случай че забележим единствено дете, да не го подминаваме, а просто да го изпратим до у дома и да се уверим, че е на несъмнено място или най-малко да го попитаме дали е добре. "

Заловената в Бургас пратка кокаин също е измежду настоящите тематики.

" Голямо количество кокаин е намерено в Бургас До момента от 17 контейнера са извадени над 80 кг кокаин. Той е бил съхраняван в складовe на компания, която внася хранителни артикули... " - в. " Дневник ".

" Кокаин в кашони с банани откри полицията в Бургас. Около 75 кг дрога е била скрита в 20 626 кашона с екзотичния плод в складова база в Бургас, заяви на брифинг шефът на Окръжната прокуратура Георги Чинев. Кокаинът е бил открита тази заран по случайност, откакто служащи стартират да разтоварват плодовете и алармират полицията. " На 27 юли тази година кораб на интернационална компания е дебаркирал в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-и, са разтоварени огромно количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско комерсиално сдружение, като от Еквадор за него са били поредназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета ", посочи той, представен от " Фокус ". Прокурорът акцентира, че 1 грам от високорисковото наркотично вещество коства към 70 евро, а на едро цената е към 80 000 лв. за кг. Стойността на откритото количество е 5 млн. лв.. " Установено е, че част от бананите - 3240 кашона, са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на обособените колета. Пратката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор ", добави Чинев. По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение " задържане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции - кокаин, в изключително огромни размери ". " Проведени са голям брой дейности по следствие, като са разпитани лица в качеството им на очевидци, извършене оглед на местопроизшествието, назначена е и физико-химическа експертиза ", сподели още магистратът. " - в. " Стандарт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР