Неделните вестници проследяват развитието по случая Полфрийман. Джок Полфрийман вече

...
Неделните вестници проследяват развитието по случая Полфрийман. Джок Полфрийман вече
Коментари Харесай

Полфрийман с пасаван и забрана да напуска страната, ново огнище на свинска чума, неразбории с Македония…

Неделните вестници наблюдават развиването по случая " Полфрийман ".

" Джок Полфрийман към този момент има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е подготвен от понеделник. Осъденият за убийството на българина Андрей Монов чужденец не прави проекти за бъдещето си. Той даде първото си изявление за NOVA след условното му предварително освобождение от пандиза. Джок Полфрийман не може да си изясни, за какво откакто бе пуснат предварително от пандиза, се намира в Бусманци. " Билетът е платен, паспорт имам от понеделник. И някакви служители на реда, не знам от кое място, от " Миграция " май, те са споделили на чиновници от Австралия, че са изгубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия ", описа Полфрийман. Той има издадена възбрана да напуща България. В същото време твърди, че има възбрана и да влиза в страната. " Аз съм задължен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна възбрана да влизам в страната. Това сега е малко неуместно, тъй като съм държан в пандиза в Бусманци с единствената причина, че съм тук да очаквам за депортация ", изясни австралиецът. Полфрийман разяснява претекстовете на Софийския апелативен съд за предварителното му освобождение. " От 2015 година до момента съм работил в пандиза, също съм бил преподавател по британски, давал съм уроци по британски език на българи в пандиза в Казичене. Също съм бил в администрацията като секретар. Най-вече съдът загатва, че нямам един неприятен отчет, всеки годишен отчет е бил позитивен 11 и половина години ", съобщи Полфрийман. Заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов разгласи преди дни, че през годините има данни, че Полфийман е правил опит за бягство. " Според мен това би трябвало да е мотив за дело за клюка. Аз нямам санкции за нещо сходно. Между другото опит за бягство е закононарушение, аз за какво нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство? ", попита Полфрийман. И добави, че е получавал закани за живота си, само че не се опасява... " - в. " Стандарт ".

" Освободеният условно предварително от пандиза австралиец Джок Полфрийман няма никакво правно съображение да бъде арестуван в страната и би трябвало да може незабавно да я напусне. Това разгласи в ефира на Българска национална телевизия юристът му Калин Ангелов. Посочи, че Полфрийман има публикуван паспорт (а не пасаван, както сподели през вчерашния ден в изявление самия Полфрийман - бел. а.), който се намира в консулската работа. Българските управляващи разполагат с копие на паспорта. Според мен той би трябвало да напусне България незабавно, само че нашата страна го държи похитен. И Сталин по този начин държеше хора, официално, обаче ги държеше, изясни юристът. Няма правна спънка Полфрийман да напусне България, разгласи и другият участник в предаването - юристът Петър Николов. По-късно пред публицисти в Плевен вътрешният министър Младен Маринов разгласи, че възбраните на прокуратурата на австралийския жител Полфрийман за овакантяване на страната са две - по отношение на досъдебното произвеждане и по отношение на изтърпяване на наказването " Лишаване от независимост ". Той посочи, че това, което се случва във връзка с правосъдния развой не е от компетентността на Министерство на вътрешните работи, заяви Българска телеграфна агенция. " В момента австралийският жител Полфрийман се намира в дома на дирекция " Миграция " в Бусманци, защото във връзка с него шефът на Дирекция " Миграция " е издал заповед за насилствена мярка " експулсиране от страната ", която е в развой. Допълнително във връзка с въпросния жител на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за овакантяване на Република България, тъй че когато всичките условия бъдат изпълнени, ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето ", акцентира министърът... До момента до който има такива забрани няма по какъв начин да довършим процедурата за експулсиране, сподели министър Младен Маринов. Адвокат Ангелов, който в диалога се разбра, че не получава хонорар по този проблем, изясни, че Полфрийман самичък си е търсел занятие в пандиза, което би трябвало пандизът да обезпечи, с цел да дава опция на наказаните да се поправят - отглеждал е кокошки и пчели. По адрес на правосъдния състав, определил предварителното условно стартиране на Полфрийман, юрист Ангелов разяснява, че има два типа съдии - смели и страхливи. " Страхливите съдии няма да изпълнят закона, тъй като знаят и виждат какво ще им се случи. Смелите съдии ще кажат: На мен не ми пука, значимото е да извърша закона, тъй като аз имам съвест. " Посочи, че има други случаи на доста по-ранен стадий предварително освободени от пандиза, само че уточни, че това няма отношение към постановките в закона, които са спазени... " - в. " Дневник ".

" Маринов: Полфрийман има 2 забрани да напуща България Забраните на прокуратурата на австралийския жител Полфрийман за овакантяване на страната са две - по отношение на досъдебното произвеждане и по отношение на изтърпяване на наказването " Лишаване от независимост ". Това изясни в Плевен в отговор на журналистически въпрос вътрешният министър Младен Маринов през днешния ден. Той посочи, че това, което се случва във връзка с правосъдния развой, не е от компетентността на Министерство на вътрешните работи, съобщи Българска телеграфна агенция. " В момента австралийският жител Полфрийман се намира в дома на дирекция " Миграция " в Бусманци, защото във връзка с него шефът на Дирекция " Миграция " е издал заповед за насилствена мярка експулсиране от страната, която е в развой. Допълнително във връзка с въпросния жител на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за овакантяване на Република България, тъй че когато всичките условия бъдат изпълнени ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето ", акцентира министърът. Той добави, че са получили призовка от Върховния касационен съд, която би трябвало да бъде връчена на австралийския жител Полфрийман за явяването му на съвещанието, което е планувано на 23 октомври... " - в. " 24 часа ".

Проблемите на горския фонд и развиването на огнища на африканска чума също са измежду тематичните акценти.

" От 1 октомври стартира банкет на документи за пазаруване на поземлени парцели в горски територии, благосъстоятелност на физически лица, заяви Министерството на земеделието. През 2016 година процедурата беше оповестена за първи път и провокира извънредно огромен интерес, показва ведомството. Изкупуването ще се прави от 6-те държавни горски предприятия. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели.Заявления ще могат да се подават до 15 януари 2020 година, след което ще бъде осъществено оценяване. Одобрените оферти ще бъдат придвижени за закупуване на идващ стадий. Държавните горски предприятия няма да купуват поземлени парцели в горски територии, които са благосъстоятелност на общини, юридически организации и сдружения. Въвежда се нов предел на условието за оптималната обща повърхност на поземлените парцели, предлагани от еднакъв притежател за покупка. Тя не би трябвало да надвишава 50 дка в границите на една процедура. Предвидено е да отпадне условието за показване на таксационни описания на подотделите, включени в предлаганите от заявителите парцели. С цел понижаване на административната тежест, тази информация ще се изисква по длъжностен път от съответното държавното горско или държавното ловно стопанство, в чийто обсег попада предлагания за продажба парцел. За облекчение на заявителите, ценовото предложение се предлага да бъде по пример. При извършената през 2016 година процедура са завършени покупко-продажби за покупката на 126 парцела с обща повърхност 1029 дка, на стойност от близо 600 хиляди лв.. " - в. " Дневник "

" Случай на африканска чума при дива свиня (АЧС) е регистриран в община Царево, предава БНР. Забранява се придвижването на хора и транспортни средства в горските стопанства на Кости и Царево. Заповедта е в действие до 24 ноември, като за задачата би трябвало да бъдат сложени указателни табели и да бъде обявено на живеещите в региона. " - в. " Труд ".

Колизиите в връзките със западната ни съседка Македония също са измежду настоящите тематики.

" Красимир Каракачанов: България не би трябвало да споделя " да " за започване на договаряния на Македония за Европейски Съюз на този стадий реакцията му идва в отговор на изявление, обещано от македонския министър председател Стево Пендаровски за тамошна медия, в което той си разрешава да злоупотребява с историческата истина по отношение на произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и просветителни въпроси, че би трябвало услужливо да тупа топката, а не да води диалози всъщност. Така разкрива замисъла на Скопие в действителност да саботира процеса, счита Каракачанов. Това оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация. Аз пък споделям, че на 17 октомври България също не би трябвало да бърза да дава зелена светлина за започване на договаряния с Македония да еврочленство, до момента в който не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония, безапелационен е Красимир Каракачанов. Действията на македонския президент опонират на духа на добросъседство, както и на безапелационната позиция от наша страна, че напредъкът в диалозите по отношение на общата история и нейното показване в просветителната система на прилежаща Македония би трябвало да бъде интензивен. На 17 октомври следва Европейски съвет, на който се чака водачите на страните от Европейски Съюз да вземат решение за начало на договаряния за участие на Македония и Албания в Европейски Съюз. България би трябвало да реши дали да поддържа Македония, с цел да бъде дадена дата за начало на договаряния за участие в Съюза. Това решение зависи както от всички страни членки, по този начин и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе единствено с безусловно болшинство. Дори и единствено една страна да бъде срещу, решение не може да бъде взето. Дни преди този момент - на 14 и 15 октомври, следва и следващото съвещание на взаимната Комисия сред България и Македония по историческите въпроси, която бе основана според подписания Договор за добросъседство сред двете страни... " - в. " Труд ".

" Европейски Съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде употребена по този недодялан метод като трамплин от страна на ръководещите в Скопие ", гласи позицията на министъра на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, оповестена от партията... В позицията си Каракачанов разяснява, че става дума за " странните изявления на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин, само че както днешните жители на Северна Македония се определяли като българи - единствено с цел да получат български паспорт ". " Ако Македония бъде позволена в Европейски Съюз без истината за историята и идентичността, това ще отвори на следващия ден евентуални претенции към страната ни, искания и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 година А истината е елементарна - най-малко до 1944 година сред понятията българин и македонец няма никаква разлика. Личното ми разбиране е, че и през днешния ден разликата сред двете е само политическа, а не етническа, национална или историческа ", добавя водачът на Вътрешна македонска революционна организация. " - в. " Сега ".

" Премиерът Бойко Борисов е приел поканата на Радев за консултативна среща в понеделник сутринта. Темата, оповестена от президента, е " Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз ". Форматът прилича на КСНС, само че в този момент са поканени институциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и осъществяването на контракта за другарство. На 17 октомври следва Европейски съвет, на който се чака водачите на Европейски Съюз да вземат решение за старт на договаряния за участие на Македония и Албания. То се взема единствено с безусловно болшинство... А директно преди съвета - на 14 и 15 октомври, е следващото съвещание на взаимната българо-македонска комисия по историческите въпроси. Предишното съвещание в София преди две седмици не оправда упованията да стартира изчистване на огромния препъникамък - въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци във връзка на забуксувалата работа на комисията. Логиката им е да отхвърлят всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на " Дондуков " 2 на следващия ден... " - в. " 24 часа ".

В. " Дневник " помества коментар по тематиката от Петар Богойевски: " Два остри камъка брашно не мелят! Казва го националната мъдрост. Буквално в границите на тази мъдрост е и последното тестване, което ни дойде от прилежаща и другарска България. Кои са тези два остри камъка? Това са " югославизмът " у нас и " живковизмът " при тях. Това е по този начин добре ръководен и идеален конфликт, че няма късмет да получим брашно от тази мелница. Дори и ръжено. За пшенично - абе въобще да не приказваме. Това са на пръв взор толкоз люти съперници, а в действителност са двама братя. Но най-важно е в Македония същите да се покажат като първи врагове! Тези двама братя са ръководени от един и същи център, там горе към северните степи. Там е шефът им. Той е тънко момче, обича водка и да си играе с мелницата. Балканската мелница, несъмнено. Защо са толкоз остри камъните? Защото преднамерено са такива определени. Нарочно по този начин са основани. Гледаш - мелят, въртят, а брашно няма. Пшеницата отива във водата. Но има една дълбока истина. Това е страстта на македонците към югославизма и на българите към живковизма. Причината за това е бедата, духовна и материална, в която през днешния ден живеем жителите и на двете страни. В Македония историята е по-проста. Тук преходът по никакъв начин не ни оставя. Трае и трае, проклетият. Факт е, че огромна част от жителите живееха по-добре по времето на югославизма, в сравнение с през днешния ден. Това е прагматично възприятие. Мотивира го романтизъм, както по младостта, по този начин и по стандарта. Това го разбирам. Започнах да имам схващане, в този момент на по-възрастни години. Като по-млад не го разбирах. Имам единствено персонални неприятни мемоари от тази Югославия. Но възприятията на македонците, които почитат този югославизъм, ги разбирам. От другата страна страстите на българите към живковизма лягат на тази основа. Днес България е членка на Европейски Съюз, с извънредно по-висок стандарт от онази руска България. Тогава от кое място тази фикс идея на българите по живковизма? Би трябвало да са го потиснали у себе си. Да са не запомнили. Но там не е толкоз просто. Там шефства огромният брат. Там работите са доста, доста комплицирани. До такава степен, че нямат опция да прогледнат. Живковизмът им е натрапен като философия на живот. Просто като историческа истина, която по този начин е призната и не би трябвало да се трансформира. В този смисъл и огромна част от тезите за българския народен интерес, които идват от София, са неправилни, основават се на гол живковизъм. Разбира се, и нашата историческа истина е голо югославянство. Но българите подредиха работата за Европейски Съюз, подредиха стандарт, колкото - толкоз, а след това се върнаха на Живковата философия. При нас, назад, крачка не мърдаме от югославизма и настойчиво си пазиме " югославянския стандарт ". Проблемът не е в стандарта. Проблемът е в призмата за гледане на действителността на двата остри камъка. Единият има една истина за македонците, другият - друга истина. Когато стартират да мелят, това е лудница, не е мелница. В това бавно се трансформира работата на " междудържавната комисия " за " избистряне на истината ". Тотална лудница. Твърди югослависти и каменни живковисти брашно не мелят! Простете, не желая да ме замеряте и едните, и другите, знам какъв брой ви е тежко, само че истината, драги другари, от " двете страни " на комисията. Опитвате се да извършите невъзможното, да извършите противоположното да националната мъдрост. Два остри камъка да мелят брашно? Чудо да видиш! Ясно е в този момент, че не атакувам югославянизма на едните и живковизма на другите. Моля ви да ме пощадите от тази полемика. Живейте в своята философия на " изми ". Имам опит и двете страни да ви известя, че в случай че погледнем македонския въпрос, тук няма " или, или ", а " и, и "! Няма или решение за " истината ", или влизане в Европейски Съюз, а ще има и решение за " истината ", и влизане в Европейски Съюз! Впрочем това не зависи от Вас. Този развой на стабилизиране на Балканите има задоволително положителни другари, които без значение от това, което вие ще замърсите, те отново ще го оправят и отново ще се разширят НАТО и Европейски Съюз! Препоръчвам ви да приемете този съвет и да се откажете от юго-живковите манджи! Историята не е щайга с ябълки, пък хайде в този момент ще разделяме - половин за мен, половин за теб. Историята е развой, страст, бъднини... може да приказваме единствено за обективизация на историята, а не за някакъв компромис! Какъв е този компромис с историята? Даме е наш, а Гоце е ваш?! И какви са тези нелепости? Няма компромис с историята. И Даме, и Гоце са си свои на своето. Обективизацията може да бъде единствено вътрешен развой в македонското общество. Историята не е стока за търговия сред страните. Това не е държавен проблем. България е членка на Европейски Съюз, а в границите на процеса на договаряния сред Македония и Европейски Съюз, до затваряне на главата за образованието, в една естествена, цивилизована атмосфера ще се затворят всички въпроси, които през днешния ден наподобяват като " планини ". Така оставяме югославянствто и живковизма на мира, те дано продължат с Коминтерна, а ние ще си действаме с европеизацията и с обединена Европа! Всеки във кино лентата си. Накрая нашият, европейският, ще бъде най-гледан! И най-хубав!... "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР