Неделните вестници отделят място на страниците си за началото на

...
Неделните вестници отделят място на страниците си за началото на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Неделните вестници отделят място на страниците си за началото на новата образователна година и положението на образованието.

" Можем да имаме положително обучение единствено с положителни и стимулирани учители. Затова поставяме всички старания да подсигуряваме политическия и бюджетен избор за повишение на учителските заплати. това декларира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в послание във връзка първия образователен ден.
" Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях почитание към учителя. Това е методът да успеем в партньорство да осъществим своята задача ", насочва апели към родителите министър Вълчев...
Пълният текст на обръщението:
Скъпи възпитаници, Уважаеми учители, Уважаеми родители, Поздравявам Ви във връзка първия образователен ден. Това е празник, който означаваме с наслада и вяра. Надежда за бъдещето, което е обвързвано с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развиването на обществото ни, то ни сплотява. Именно по тази причина диалогът за образованието е диалог за бъдещето. Уважаеми родители, ние с Вас имаме обща задача - да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, положителни и изобретателни хора. Само дружно можем да реализираме това. Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях почитание към учителя. Това е методът да успеем в партньорство да осъществим своята задача. Уважаеми учители, обществото разчита на вас да се оправим с най-важните провокации, пред които сме изправени. Няма друга специалност, от която толкоз доста да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развиване на страната. Можем да имаме положително обучение единствено с положителни и стимулирани учители. Затова поставяме всички старания да подсигуряваме политическия и бюджетен избор за повишение на учителските заплати. Същевременно е значимо да оправдаваме този избор с действителни възходящи просветителни резултати. Големите провокации пред Вас учителите са да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им, да ги възпитате и даже да ги вдъхновите да станат утрешното потомство учители. На Вас разчитаме и Ви се доверяваме. Скъпи възпитаници, това е на първо място Вашият празник. Стъпките по пътя на знанието са мудни и сложни, само че постоянно носят забележим и дълготраен резултат. Той е поръчител за Вашето развиване и триумф. Вие сте тези, които основават утрешното общество, които ще съхраните България и българското. Мили първокласници, радвайте се на Вашия първи образователен ден! Пожелавам Ви нестихващо любознание към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред Вас нови порти и ще Ви съпътства през целия житейски път. Бъдете здрави и ученолюбиви! Честит празник на всички и на добър час! " - в. " Труд ".

В. 24 часа помества изявление с просветителния министър за новостите и за продължаващите поправки в учебните заведения: " Може би най-съществената смяна са нови образователни стратегии в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно прекосяване към стратегии, които в доста по-голяма степен са насочени към основните компетентности, които желаеме да придобият учениците. В над 50 учебни заведения ремонтите не престават. Тази година имаме невиждано огромен брой поправки - в над 1100 учебни заведения. Отделно са детските градини. Само по оперативна стратегия " Региони в напредък " се ремонтират близо 200 учебни заведения и детски градини. През идната година ще са още повече. За страдание, не може те да се случат единствено в границите на три месеца почивка. Навсякъде обаче ще започва образователната година. Най-критична е обстановката в Кърджали, където се ремонтират здания, в които се образоват 60% от учениците. Ще имаме компликации до края на месеца и в Ихтиман. В Русе се ремонтира едно огромно учебно заведение, чиито възпитаници ще бъдат разпределени сред 3 други учебни заведения. Съжаляваме за краткотрайните неудобства, само че пък след това децата ще имат по-модерна среда... "

В. " Дневник " отделя място на условията към актуалното обучение:
" През 2006 година Европейски Съюз предлага осем " основни компетентности за учене през целия живот ". Сред тях е " културната подготвеност ". Точната дефиниция: cultural awareness and expression competence се стреми да обвърже двете измерения на образованието в региона на културата и изкуствата: " културна разсъдливост " (рецепция) и " културно изложение " (продукция) - с понятието " подготвеност ", което планува формулирането на съответни просветителни цели по три посоки: познания, умения и настройки.
Става дума за познаване на международната философия, морал, нравственос, културно завещание, обичаи, модерна и известна просвета, субкултури, медии, културно и езиково разнообразие; умения за сериозно мислене, схващане и разбор на хрумвания, културни творби и процеси, както и за изложение на лични мисли и страсти в креативен форми; увереност в изгодата на културата за личностно израстване и разтуха, като обществена заварка и портал към общочовешките ценности; почитание към идентичността и възгледите на другите; мотивация за насърчаване на креативно мислене. С две думи - основаване на съзнателни и виновни жители, притежаващи умения, които на пазара на труда ги трансформират в по-ценен запас от машините. През 2015 година експертна работна група проучва практиките в 25 страни и издава справочник за насърчаване на културна подготвеност. Там се показват значими специфики на тази подготвеност:
- Най-добрият метод хората същински да схванат смисъла на културата и да се ангажират с нея е да я преживеят.
- Достъпът до просвета има две измерения: физическата опция за директен контакт с творби на изкуството, и опцията за същинско схващане на тяхната полезност. - Културната разсъдливост съставлява: разсъдливост за личните мисли и държание, за директната ни обществена и физическа културна среда; за локалната и националната култура; за културното многообразие в международен проект и междукултурните връзки;
- Културното изложение може да се свърже с съответни предмети и стратегии за образование по изкуствата, само че културната разсъдливост се развива по едно и също време в доста предметни области.
- Културната подготвеност е план за учене през целия живот. Тя се построява посредством официално, неофициално и информално обучение, в границите на съответните стадии на образование и оттатък тях.
- Културната подготвеност зависи по едно и също време от доста институции: учебни заведения, читалища, библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, опери, оркестри, радио, телевизия, книгоиздатели, електронни медии, организации, занимаващи се с фолклор и занаяти, културни институти в страната и чужбина. На тази база създателите на наръчника предлагат: - да се направи културата допустимо най-достъпна за всички жители и да се подтиква присъединяване им в културни процеси; - да се интегрира развиването на културна подготвеност в учебното обучение, като се подсигурява качеството; - да се образоват всички преподаватели и спомагателен личен състав в предучилищното, учебното и висшето обучение, с цел да придобият уменията и разбирането, нужни за насърчаване на културна компетентност;
- да се основат обществено финансирани стратегии и принадлежности, стимулиращи междусекторното съдействие сред учебните заведения и културни институции;
- да се обменя опит за сполучливите стратегии и принадлежности, както и за резултатите от тях. Каква е обстановката у нас Действащият от 2015 година закон показва, че предложените от Европейски Съюз " основни компетентности за учене през целия живот " са съществени характерности на общообразователната подготовка в учебно заведение. Те са свързани по-конкретно с предстоящите резултати, по предмети и стадии на образование, в съответните стандарти и образователни стратегии. Същевременно в българското учебно заведение съществува дългогодишна традиция на централизация върху образователното наличие
- то се предписва детайлно в образователните стратегии, учителите са длъжни да го преподават и регистрират работата си по този аршин, а достиженията на учениците се мерят главно съгласно способността им да го възпроизвеждат. Всичко това прави наличието на процедура висшият приоритет на учебното обучение. Тази наклонност постоянно се резервира и във висшите учебни заведения. Фактът, че развиването на компетентности става в междупредметен проект, по едно и също време в просветителните институции и отвън тях, през продължителни интервали от време, които надвишават регламентираните стадии на образование, и че в него вземат участие повече хора и институции, също способства отговорността да се размива сред обособените заинтригувани страни... "

Вестниците оповестяват също, че министър председателят Борисов ще се срещне с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

" Премиерът Бойко Борисов ще се види с Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември в границите на събитие, проведено от американския президент. Това ще е първата среща на двамата държавници, заяви уеб сайтът epicenter.bg, цитирайки началника на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, а от Министерски съвет потвърдиха информацията... " - в. " Сега ".

" Доналд Тръмп и Бойко Борисов ще се видят по време на срещата на високо ниво. " Глобален апел за деяние за справяне със международния проблем с опиатите ", проведена от президента на Съединени американски щати. Както е известно министър председателят ще води тази година българската делегация на 73-ото Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. От кабинета оповестиха още, че българският министър председател е получил персонална покана от администрацията на Тръмп за събитието, проведено от американския президент. България ще е един от съдомакините на срещата на високо ниво " Глобален апел за деяние за справяне със международния проблем с опиатите "... " - в. " Стандарт ".

" Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е поканил персонално премиера Бойко Борисов на срещата на високо ниво " Глобален апел за деяние за справяне със международния проблем с опиатите " на 24 септември, научи " 24 часа ". Борисов отпътува за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-и е речта му пред Общото заседание на Организация на обединените нации. Тази аудиенция обаче разпали отново войната сред премиера и президента Румен Радев. Решението Борисов да води делегацията бе взето от държавното управление в сряда. Последното посещаване на премиера на сесия на Организация на обединените нации е през 2010 година Оттогава делегациите са водени от президентите Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Писма сред институциите на двамата са се водили още преди два месеца, сподели външният министър Екатерина Захариева в петък. Тя посочи, че съгласно разпоредбите на Организация на обединените нации е допустимо делегацията да се води от държавен или държавен глава, както и от външен министър. " В случая в годината на председателството тематиките, които са световни, считаме, че тази година е добре министър председателят да ни съставлява в Организация на обединените нации и никога да не приказваме за някакви спекулации, които се чуват. Така или другояче предходната година е бил президентът, тази година е редно да отиде министър председателят ", сподели още Захариева. Главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче нападна със собствен пост във фейсбук. От профила си той попита: " Какво е общото сред европредседателството, Западните Балкани и Организация на обединените нации? ". Според него няма административен документ, където ясно да е записано, че би трябвало да има ротация. Недоумява и за какво от Външно са приели причините на началника на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, а не тези на президента. И продължи с въпроса: " От коя дата е писмото на Наказателен кодекс на министър-председателя до Министерство на външните работи и от коя дата - това на администрацията на президента? ". " Явно е доста мъчно да се приказва истината, а те, елементарните хора като мен, я почитат. Добре е въпреки всичко да се знае, че политика може и с чест и достолепие да се прави... ", приключва поста си основният секретар на президента. Президентът Румен Радев: Министерски съвет уточни премиера за Организация на обединените нации, без да ме уведоми ВАНЬО СТОИЛОВ: - Г-н президент, по какъв начин приемате обстоятелството, че държавното управление реши не вие, а министър председателят Бойко Борисов да води тази година българската делегация в Организация на обединените нации? - Чух някакви значителни пояснения от Министерския съвет, които изрично не дават отговор на истината. Проблемът въобще не е дали ще върви президентът, или министър председателят. Проблемът е дали се съблюдава законът, по какъв начин се вземат решенията и дали се съблюдава духът на конституцията.

Министерството на външните работи нотифицира в Организация на обединените нации премиера като началник на българската делегация без безусловно никакво известяван и съгласуваност с президентството. Всички други след това срещи, писма - те са постфактум. Между другото, от писмата доста ясно проличава неналичието на координиране. " - в. " 24 часа ".

Кадровите промени в държавното управление остават измежду водещите тематики.

" Две са номинациите, които ГЕРБ ще предложи за нов министър на превоза. Това сподели в Пловдив ръководителят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, оповестява " Фокус ". Кандидатурите ще бъдат разисквани в понеделник по време на съдружния съвет. Заместник-председателят на ГЕРБ обаче отхвърли да назове имената им. По думите му и двете кандидатури са задоволително добре готови и отговорят на условията. " Те имат добра професионална биография и доста добър експертен капацитет, защото работят в администрацията на страната ", уточни Цветанов. В четвъртък посоченият от премиера Бойко Борисов Александър Манолев за нов министър на превоза се отдръпна поради координирани, по думите му, офанзиви против него. Липсата на президентски декрет за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който беше препоръчан от премиера Бойко Борисов за нов вътрешен министър, се дължи на механически проблем, а не на търсенето на политическа борба, разяснява още Цветан Цветанов. Според него това се отдава на отсъствието на Румен Радев от страната и дребното време, което е имал, преди да замине за Рига. " Смятам, че е въпрос на време това да завърши и в сряда да бъдат гласувани новите министерски кресла ", добави още Цветанов. " - в. " Сега ".

" Не считам, че се задава държавна рецесия, държавното управление сега е задоволително устойчиво, разгласи пред кореспонденти в Пловдив Цветан Цветанов, ръководител на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ и заместник-председател на партията, представен от Агенция Фокус. " За това приказва самият факт, че отчитаме 2.5 милиарда лв. остатък и 4% стопански напредък, с който ще завърши календарната година ", добави Цветанов. Той уточни, че единствено преди дни министър председателят Бойко Борисов е разкрил ново дружество в Пловдив, в което ще работят висококвалифицирани фрагменти. " Това е нашата цел и това, към което се стремим ", сподели още Цветанов. Той е уверен, че страната ни се движи в вярната посока с новия бюджет за 2019 година, където се разкрива опция следващата година за фонд " Работна заплата " в бюджетната сфера да има 10%-но нарастване. Според него, това е явен знак, че държавното управление подхваща действителни стъпки да се усилват приходите на жителите в България. По думите му, чака се частният бранш също да усили възнагражденията на чиновниците си, като се вслушат и огледат в това, което прави държавното управление. " Моята съществена задача е да се фокусираме към парламентарната ни активност, да си организираме плануваното и да не се съобразяваме с провеждането на избрани митинги ", сподели Цветан Цветанов във връзка идните на следващия ден митинги в София. " - в. " Стандарт ".-

" Кандидатът за нов вътрешен министър Младен Маринов, който сега е основен секретар на ведомството, да бъде отдръпнат " поради тежкия неуспех на властта в бранш " Сигурност " и превръщането на Министерство на вътрешните работи в бухалка против свободното слово. За това се упорства в позиция на обединяване " Демократична България " до медиите. " Дори на фона на цялостния кадрови и политически фалит на това ръководство, кандидатурата на сегашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи за вътрешен министър, бележи ново равнище на скандалност и неприемливост ", се споделя в мнението. Аргументите им са, че за Маринов " от дълго време са налице тежки подозрения за зависимости от проведения криминалитет на прехода ". При неговото лансиране не се прави даже най-малък опит да се формулира каквато и да било визия за промяна в Министерство на вътрешните работи, означават още от политическото обединяване. Според тях в качеството си на доскорошен основен секретар Маринов носи съществена отговорност за всички професионални провали, които водят до продължаващ спад на доверието на обществото към полицията и закономерно обосновават оставката на досегашния министър Радев. " Кандидатурата на Маринов е безусловно емблематична за цялостния модел на ръководство на бранш " Сигурност " при Бойко Борисов, характеризиращо се с пълзяща криминализация, отвод от промени и лансиране на изцяло непригодни и подвластни хора в професионалното и политическо ръководство на Министерство на вътрешните работи ", се споделя в позицията. Отбелязва се още, че даже в интервала на номинирането на Маринов има два " големи абсурда: следващ тежък пробив в граничния надзор на " Аерогара София " и неоснователното задържане от полицията на публицисти, проверяващи тежка корупция ". " Неправомерното задържане на публицисти е следващото удостоверение за прибягването към властнически практики в името на защитата на корупционния модел на ръководство на страната. Затова настояваме остро кандидатурата на Маринов за вътрешен министър да бъде оттеглена и той да бъде освободен и от поста основен секретар ", декларират от " Демократична България ". В същото време не престават да упорстват и за оставка на цялото държавно управление. " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР