Неделино, Борино и Рудозем обявиха бедствено положение заради излезли от

...
Неделино, Борино и Рудозем обявиха бедствено положение заради излезли от
Коментари Харесай

Бедствено положение в Неделино, Рудозем и Борино заради прелели реки

Неделино, Борино и Рудозем оповестиха бедствено състояние поради излезли от коритата си реки в резултат на изобилните дъждове, които не престават съвсем денонощие.

В цялата община Борино от нощес няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са съществени пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Към този час няма сигнали за бедстващи хора, написа БНР. 

Тежка е ситуацията в Рудозем заради интензивното повишаване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

„ Към момента евакуирани хора няма, някои избраха да се реалокират на по-безопасно място, само че към 3.30 часа всички се завърнаха по домовете си. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем дейности да оповестим на популацията, че има заплаха и е допустима евакуация. Подчертавам – не е поради преливане от язовира “, сподели пред БНР кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 02.00 часа след среднощ е оповестено бедствено състояние и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била ориентирана към къщите. Взети са незабавни ограничения. Няма евакуирани хора, сподели кметът Боян Кехайов.

Усложнена е ситуацията и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е придвижването по пътя Девин - Кричим за придвижване на товарни коли, сподели зам. регионалният шеф Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в региона на пункт Девин от придошлата река Въча и е рисков за преминаващи моторни транспортни средства.

Движението се контролира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, придвижването е спряно в кв. „ Настан “ и сред Тешел и с. Грохотно.

В 07.00 часа екип на общината потегли на обход, заяви кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е в двете посоки в едната лента заради паднали огромни дървета. Доста обитаеми места в региона са без ток.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР