Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е проведено

...
Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е проведено
Коментари Харесай

Сивите автосервизи убиват, скочиха от КНСБ

Недекларираният труд през 2013 година (през 2013 година е извършено последното такова проучване - бел. ред.) в България е близо 18% при междинни стойности за Европейски Съюз - малко под 12%.

Сивата стопанска система в България през 2017 година варира от 19.2% до 29.6%.

Данните показа президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция на тематика " Заплашва ли човешки животи сивата стопанска система в България? "

Въпреки че КНСБ се занимава с тематиката повече от 10 години, Димитров призна, че казусът продължава да е сериозен.

80% от ремонтите на коли се правят от квартални, нерегистрирани и полулегални сервизи, от които страната губи годишно стотици милиони лв..
Освен това от КНСБ показаха, че това има и различен резултат - убива българските жители по пътищата и в злополуките.

" Сивата стопанска система ни убива , принуждава ни да работим на по-ниски цени, а това води и до редица нарушавания ", съобщи ръководителят на браншовата камара на автосервизите инженер Емил Германов. Той открои извънредно остарелия авто парк, най-стария в Европа. По публични данни броят на записаните коли при започване на 2017 година е над 4 млн., от които на възраст над 10 години са 3.5 милиона. Над 1.5 милиона коли са на възраст над 20 години , регистрира инж. Германов.

По неофициални данни 50 милиона лв. годишно от държавния бюджет отиват за подготовка на претенденти за водачи, само че 80-90% от автошколите работят в сивия бранш .

При приблизително годишно регистрирани към 310 000 автомобила към 35-36 000 са нови коли, а останалите са втора ръка.

Друга последица от автомобилния парк е, че сме преди всичко по смъртност от произшествия, уточни Германов и добави, че в България няма правилник за осъществяване на сервизна активност.

В полулегални и незаконни сервизи не съблюдават условията на производителите за техническото обслужване и не носят отговорност за качеството на работната действия, предизвести той.

Инж. Германов упорства за обществен указател на осъществените поправки и носене на отговорност за осъществените поправки .
 Всеки трети автосервиз работи нелегално
Всеки трети автосервиз работи нелегално

С правилник страната изсветлява бизнеса

През интервала януари-септември 2018 година Главна ревизия по труда (ГИТ) е направила 4 140 инспекции на строителни обекти , в резултат на което са открити 19 850 нарушавания . Не липсват и нарушавания при осъществяването на трудовите правни отношения, започващи с съществуването на труд без подписан писмен трудов контракт.

Над 80% е недекларираната претовареност в бранш земеделие.

При производството на текстил и текстилни произведения се следят съществени разлики в разбиранията на работодателите и служащите във връзка с спазването на трудовото законодателство.

Сивата стопанска система нанася вреди на цялата стопанска система, въздейства върху пазара, има отрицателен резултат по отношение на фиска. Засягат се съществено здравните, обществени, синдикални права на работещите в сивия бранш.

" Сивата стопанска система даже към този момент има сериозен растеж в отнемането на живота " , съобщи още Пламен Димитров.
 Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата стопанска система Обновена
Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата стопанска система

Новите условия ще влязат в действие от 28.07.2019 година, одобриха на комисия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР