Недекларирана валута за над 635 000 лева откриха митническите служители

...
Недекларирана валута за над 635 000 лева откриха митническите служители
Коментари Харесай

Недекларирана валута за над 635 000 лева е открита на Капитан Андреево

Недекларирана валута за над 635 000 лв. откриха митническите чиновници от отдел " Митнически мобилни групи " при инспекция на лек автомобил, излизащ от страната през Граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево ", оповестиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

На 19 ноември на пункта идва лек автомобил с шведска регистрация. Водачът - шведски жител, който пътувал самичък от Швеция през България за Турция, декларирал пред митническите чиновници, че не придвижва артикули, валута или парични средства за обявление. По метода " разбор на риска " колата е селектирана за щателна инспекция, при която във фабрични кухини в багажното поделение са открити пачки шведски крони с друг номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 3 566 890 шведски крони с левова равноценност 635 327 лв..



По случая е формирано бързо произвеждане. Водачът с букви М.А. (26 г.) е притеглен като обвинен и е арестуван за 72 часа, прецизираха от прокуратурата.

С този случай откритата при инспекции на " Капитан Андреево " от началото на годината нелегално пренасяна валута към този момент е за над 23 милиона лв.. Най-често обект на трафик са евро и английски лири. Наказателният кодекс планува до пет години затвор или санкция в размер на една пета от предмета на закононарушението, в случай че то бъде потвърдено.



Българският закон при сходни проблеми бе изменен през 2020 година след преюдициално питане на свиленградския юрист Иван Иванов посредством съда до Съда на Европейския съюз в Люксембург. В резултат на решението наказването за нерегламентиран транспорт на валута през границата бе смекчено, като отпадна цялостната конфискация на паричните средства в интерес на страната.      
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР