Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане

...
Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане
Коментари Харесай

Арабаджиеви съдят България в Страсбург с цитати от Гешев

 Нечовешко и унизително отнасяне, погазена хипотеза за непорочност и задържане отвън рационалните периоди. За тези нарушавания на Конвенцията за правата на индивида Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург против България. Жалбата им е подадена преди към седмица, сподели юрист Михаил Екимджиев, който движи проблема в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Арабаджиеви бяха арестувани предходната година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт против тях за незаконна група, занимавала се с данъчни закононарушения и пране на пари, е в спецсъда от декември м. година, само че не може да започва, защото няколко пъти съдията докладчик го приключва. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното преустановяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, само че постанови брачната половинка му да остане под домакински арест с електронна гривна за наблюдаване.

Според жалбата до Страсбург, с която " Сега "  се срещна, рационалният период на задържане е нарушен, защото двамата са били в ареста съвсем година и седем месеца, без да са налице " съответстващи и задоволителни учредения "  за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 година са формални и фрагментарни и засягат главно тежестта на повдигнатите обвинявания, както и финансовите благоприятни условия на жалбоподателите, които се интерпретират като заплаха от укриване и от осъществяване на закононарушение.

Пред Страсбург се нападна и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им.

19-месечното отнемане от независимост, съчетано с влошеното им здравословно положение и с заплахата от заразяване с COVID-19, преминава " границата на грубост "  на третирането, написа още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е почтен до доказване на противното с влезнала в действие присъда. За това България е осъждана нееднократно. В жалбата са представени пасажи от претекстовете на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не слагат под подозрение виновността им.

Изброени са и изявления на основния прокурор от времето му на началник на спецпрокуратурата.

" В хода на претърсванията бяха открити големи суми пари, приказваме за над 10 млн. лв. кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България ", споделя Гешев на 1 септември 2018 година, директно след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на фамилията.

" Колегите са работили съвсем 24 часа. Наложи се незабавно подпомагане от Българска народна банка през нощта за обезпечаване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че съгласно нас това не е цялата налична сума ", споделя още актуалният основен прокурор.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на скорошните отговори на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, в които се твърди, че имуществото им е добито по незаконен метод и за които от дълго време битува мнението, че са недосегаеми за правораздаването. 

Махленско критикуване и каруцарско ругаене

Адвокат Екимджиев разяснява и акта на ръководителя на апелативния спецсъд Георги Ушев, с който той анулира решението на Христина Михайлова да приключи делото против Арабаджиеви. Ушев е изключително изострен към сътрудника си от долната инстанция.

" Трагикомично звучи апелът в края на определението (на Михайлова, бел. ред): " Пазете правото! Включително и от закона! ". Четейки акта на Специализирания углавен съд, въззивният състав остава с убеждението, че правото в действителност следва да бъде опазено, само че не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като поминък ", написа Ушев.

Според Екимджиев актът на Ушев е невиждан и като звук, и като наличие на непремерена рецензия. Той добави, че за близо 30-годишната си процедура не е виждал дори адвокатска защита, която да е по-язвителна, по-агресивна и нападателна към съдия. " Мината е границата на професионалната нравственос ", счита юристът.

По думите му с такова " махленско критикуване " и " каруцарско ругаене " е нарушен и правилото на неутралитет и безпристрастност на съда, тъй като Ушев демонстрира негативно отношение към тезата на отбраната на Арабаджиеви и безапелационна поддръжка на изказванията на прокуратурата.

" Съдия Ушев явно цели да повлияе и да промени вътрешното разбиране на арбитър Михайлова по основен за делото въпрос. Това е трагично нарушаване на правилата за независимост на магистратите. То може да провокира така наречен вцепеняващ резултат у първоинстанционния арбитър, който като се изключи че е инстанционно зависим от висшестоящия съд, е и дисциплинарно уязвим от ръководителя на апелативния съд, който би могъл да инициира дисциплинарно произвеждане против него ".

През седмицата Съюзът на съдиите поиска от Висшия правосъден съвет да даде отговор за допустимия етичен и професионален стандарт, използван във връзка с употребяваните езикови средства и форми в правосъдните актове и изразеното в тях отношение както към съдиите от следените инстанции, по този начин и към останалите страни в процеса, пишат сътрудниците от в. " Сега ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР