Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане

...
Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане
Коментари Харесай

Арабаджиеви съдят България в Страсбург

Нечовешко и унизително отнасяне, погазена хипотеза за непорочност и задържане отвън рационалните периоди. За тези нарушавания на Конвенцията за правата на индивида Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург против България. Жалбата им е подадена преди към седмица, сподели пред " " юрист Михаил Екимджиев, който движи проблема в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Арабаджиеви бяха арестувани предходната година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт против тях за незаконна група, занимавала се с данъчни закононарушения и пране на пари, е в спецсъда от декември м. година, само че не може да започва, защото няколко пъти съдията докладчик го приключва. Наскоро апелативният спецсъд анулира следващото преустановяване, отхвърли да пусне Арабаджиев от ареста, само че постанови брачната половинка му да остане под домакински арест с електронна гривна за наблюдаване.

Според жалбата до Страсбург, рационалният период на задържане е нарушен , защото съпрузите са били в ареста съвсем година и седем месеца, без да са налице " съответстващи и задоволителни учредения " за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 година са официални и фрагментарни и засягат главно тежестта на повдигнатите обвинявания, както и финансовите благоприятни условия на жалбоподателите, които се интерпретират като заплаха от укриване и от осъществяване на закононарушение.

Пред Страсбург се нападна и бавното изговаряне на апелативния спецсъд по ареста им . 19-месечното отнемане от независимост, съчетано с влошеното им здравословно положение и с заплахата от заразяване с COVID-19, минава " границата на грубост " на третирането, написа още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е почтен до доказване на противното с влезнала в действие присъда. За това България е осъждана нееднократно. В жалбата са представени пасажи от претекстовете на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не слагат под подозрение виновността им. Изброени са и изявления на основния прокурор Иван Гешев от времето му на началник на спецпрокуратурата.

" В хода на претърсванията бяха открити големи суми пари, приказваме за над 10 млн. лв. кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България ", споделя Гешев на 1 септември 2018 година, директно след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на фамилията.

" Колегите са работили съвсем 24 часа. Наложи се незабавно подпомагане от Българска народна банка през нощта за обезпечаване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че съгласно нас това не е цялата налична сума ", споделя още актуалният основен прокурор.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на скорошните отговори на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, в които се твърди, че имуществото им е добито по незаконен метод и за които от дълго време битува мнението, че са недосегаеми за правораздаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР