Неблагоразумната политика може да „разбие" еврозоната, не коронаоблигациите. Повечето страни

Неблагоразумната политика може да „разбие" еврозоната, не коронаоблигациите. Повечето страни ...

Д. Чобанов: Очакванията за възстановяването на икономиката догодина са оптимистични.


Неблагоразумната политика може да „разбие" еврозоната, не коронаоблигациите. Повечето страни имат нехомогенни икономики и реализират дългове дори в добри времена. Необходими се реформи. Трябва да се предприеме по-рестриктивна политика и да се натрупат резерви, както и да се премахнат структурните несъответствия, съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес",  икономистът Димитър Чобанов.Още по тематаПроф. Захариев: Икономическите процеси да се контролират от държавата100 държавни бензиностанции ще продават горива с минимална надценкаПо-ниско ДДС за български плодове и зеленчуци поискаха от сектора

Според него прогнозата на Европейската комисия (ЕК) за спад от 7,2% на БВП на България за реалистична.
Чобанов напомни, че е участвал в екип от икономисти към научно-изследователски институт, с които се направили подобна прогноза – 7,1% спад на реалния БВП, изготвена преди тази на ЕК.

„Това, че България зависи до голяма степен от прекъснатите международни вериги на доставки, може да повлияе върху възстановяването ѝ. Рецесията в еврозоната щеше да се случи и без пандемията", коментира Чобанов.

По думите му пълното възстановяване на икономиката през 2021 г. е оптимистично виждане.

„Несигурността все още е твърде голяма", смята икономистът. "През първото тримесечие, в което кризата не се прояви в максимален размер, спадът е голям и продължава и сега", допълва той.

Чобанов посочи, че делът на сивия сектор в ресторантьорството в нашата страна все още е висок.

„Правителството знае, че трудно ще изкара оборотите на светло, затова намалява ДДС ставката, но, от друга страна, увеличава осигуровките", каза икономистът по темата за намаляването на ДДС в ресторантьорството на 9%.

Чобанов взе отношение и по темата за създаването на „Държавна петролна компания". Според него, ако тя се опитва да подбива цените на пазарните участници, това ще бъде за сметка на нейната печалба.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Източник: investor.bg