Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение

...
Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение
Коментари Харесай

Пренебрегването в детството предопределя лошо здраве в зряла възраст, сочи изследване

Неблагоприятните прекарвания в детството водят до рисково за здравето държание в зрелост, сочат данните на настоящо двегодишно изследване на доктор Румяна Динолова от Национален център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), оповестиха от пресцентъра му.

Изследването потвърждава съществуване на връзка сред другите типове неблагополучия във възрастта до 18 година и пушенето, използването на алкохол, рисковото полово държание и затлъстяването в зрялата възраст на индивида.

Подобно изследване се прави за пръв път в България. То обгръща 600 студенти по медицина и помагащи специалности (социални действия, здравен мениджмънт, логопедия, експерти по здравни грижи, психология) от шест български университета.

Неблагополучията могат да засягат детето директно (насилие или пренебрегване) или индиректно – посредством средата, в която то живее (домашно принуждение, психическо заболяване на родителите или корист с разнообразни субстанции, лишен от независимост член на фамилията, бедност; тормоз от връстници и принуждение в общността).

Насилието и пренебрегването в детството са необятно публикувани, сочат данните от изследването. 40,9% от интервюираните са претърпели прочувствено принуждение, 28% – физическо, а 11.3% – полово принуждение. 9.3% от участниците в проучването споделят, че са били физически подценявани в детството си. Най-често срещаните типове дисфункция в фамилията са домашното принуждение и развод/раздяла на родителите.

Проучването потвърждава, че физическото принуждение в детството усилва с 3.6 пъти риска от тютюнопушене в зрелост. То е обвързвано и с риск от ранно начало на половия живот, който нараства с 3.7 пъти. Физическото принуждение в детството усилва двойно риска от голям брой полови сътрудници и 1.7 пъти този от корист с алкохол.

Емоционалното принуждение покачва риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти, 2 пъти риска от ранна полова интензивност, 2 пъти риска от голям брой полови сътрудници и 1.7 пъти риска от корист с алкохол.

Преживяното в детството полово принуждение усилва риска за ранна полова интензивност и вероятността за голям брой полови сътрудници два пъти и половина, както и 5 пъти риска от затлъстяване.

Неблагополучията в детството постоянно се претърпяват в композиция, а натрупването на повече неподходящи прекарвания (различни видове) покачва доста евентуалните здравословни опасности, се обобщава в проучването.

Здравето на младежите в България

Според Световната здравна организация 70% от случаите на ранна гибел измежду хората в зрелост се дължат в огромна степен на вида държание, образувано по време на съзряването. Възрастта 10 – 19 години е интервалът на съзряването, на прехода от детство към зрелост. Той се смята за най-важния възрастов интервал в развиването на всеки човек, тъй като тогава се правят физически, психически, прочувствени и обществени промени, които са извънредно основни за бъдещите здраве и развиване.

Редица от държанията, усвоени в този интервал, са от решаващо значение за здравето, като секс без защитни средства, приложимост на психоактивни субстанции, нездравословни привички на хранене.

Рисково полово държание

Половината от младежите в България стартират сексуален живот на 16-годишна възраст, като 35% от тях не са употребявали презерватив при първия си сексуален акт.

Въпреки трендовете за понижаване, честотата на ранната бременност (до 19 г.) и броят на абортите във възрастта 15 - 19 години остават високи (данни на НЦОЗА).

Броят на младежите, инфектирани с ХИВ, също е относително висок – 34% от новорегистрираните ХИВ положителни лица са на възраст от 20 до 29 години (данни на МЗ).

Употреба на алкохол

Запазва се наклонността на висока приложимост на алкохол (86% от българските възпитаници на 16 година са пробвали някакъв алкохол най-малко един път в живота).

59% от 16-годишните възпитаници са пили алкохол най-малко един път през последния месец.

88% от българските младежи оповестяват, че достъпът до алкохол е относително елементарен.

Употреба на опиати

Употребата на някакви опиати най-малко един път в живота измежду учениците в Европа остава на високи равнища, като 10 страни, измежду които и България, регистрират равнища, по-високи от 25%. У нас това са 30% от учениците.

27% от българските възпитаници са използвали канабис най-малко един път в живота. 7% от учениците в Европа и 12% от българските са използвали канабис най-малко един път през последните 30 дни. В интервала 1995 - 2015 година използването на канабис в Европа и у нас нараства.

Трима от всеки 10 младежи смятат, че канабисът е леснодостъпен. Усещането за достъпността на другите опиати е относително ниско: екстази (12%), кокаин (11%), амфетамин (9%), метамфетамин (7%) и крек (8%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР