Небет тепе е един изстрадан обект, който преди повече от

...
Небет тепе е един изстрадан обект, който преди повече от
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Небет тепе ще се превърне в по-привлекателно място за туристи и пловдивчани

„ Небет тепе е един изстрадан обект, който преди повече от 12 години имахме предпочитание да го създадем, само че по справедливи и субективни аргументи не се случи. Знаков обект за Пловдив. Само ще дам образец: Милчо Левиев – огромен българин, огромен пловдивчанин, който си отиде афектиран от нас,  пожела все пак да разпръснем тук праха му. И ние го направихме ”, сподели кметът Здравко Димитров по време на церемонията за първа копка по плана за реституция, консервация и социализация на скъпия за България археологически монумент.
Прочетете още
Зико пожела триумф на екипа, с цел да стане мястото още по-привлекателно и след година да притегля още повече туристи и пловдивчани.

„ Доста дълго време с общи старания ни костваше целия развой дружно с проектантите и строителя. Надявам се, че всичко това ще се не помни като компликации и оттук насетне ще стартира хубавичко работа. А следващата година в края на лятото да се поздравим с един освежен комплекс. Този план е доказателство, че екипът ни държи културните обекти в града ”, сподели и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

За плана за Небет тепе приказва и проектантът арх. Румяна Пройкова: ”Изключително труден  обект е този. Аз дълбая тук не от 12 години, а отпреди това. Обектът е незабравим –  акрополната част на античния Филипопол. Най-важната – акрополната част, е по северната стена и до скалите е частта, която имаме упоритостта да покажем по един важен метод. Стените тук са антични, те не могат, не би трябвало  да бъдат надграждани. Това, което можем да създадем, е да почистим цялата среда в един зелен килим. Да се очертае графиката на археологическите структури – както с взор отвисоко, по този начин и долу. Обектът стартира от бул. „ Шести септември ”,  от методите към него и е доста мъчно за преодоляване. Съсредоточили сме се оо един непретенциозен, въздържан, сбит метод да експонираме тази антична археология ”.

Проучвателят на археологическия монумент София Христева посочи, че занапред следва среща с проектантите, с цел да се разбере по кое време ще стартира да работи и археологическият екип.

Небет тепе и Източната врата са двата обекта дружно, които дружно със зоната към тях, ще бъдат реставрирани, експонирани и социализирани в рамките на  плана " По крепостните стени на Филипопол ". Той се осъществя по предпочитана ос " Регионален туризъм на оперативна стратегия " Региони в напредък ".

За реализацията са заложени  8 012 202, 52 лева 6 милиона от тях са безплатно финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, а другите 2 003 050 лева съфинансиране са заем, който общината изтегли от ДЗЗД " Фонд за устойчиви градове ". Очаква се и за този план, както и за множеството инфраструктурни вложения, да бъдат нанесени корекции за да се компенсира скокът на строителните материали.

" По крепостните стени на Филипопол " е значим за града, защото има за цел да бъдат реставрирани, консервирани и социализирани два от най-значимите археологически обекти с национално значение - Небет тепе и Източната порта
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР