Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град)

...
Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град)
Коментари Харесай

Неапол омайва с богата си история, култура и гастрономия

Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град) след столицата Рим и Милано е третият по величина град в Италия.

Неапол е столица на провинция Неапол и на района Кампания. Разположен е съвсем централно на едноименния залив сред Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей. Неговото огромно артистично и архитектурно завещание е предпазено от ЮНЕСКО, която в 1995-а включва историческия център на Неапол, най-широкия в Европа, сред местата на международното филантропично завещание.

Неапол е учреден сред IX и VIII век прочие Хр. от гръцки колонизатори, по-късно е отначало повдигнат като Неаполис в края на VI в. и началото на V век прочие Хр и се подрежда сред основните градове на Велика Гърция. В своята съвсем трихилядолетна история Неапол попада поредно под дълги и многочислени задгранични владения, защото покрива една значима позиция за Италия и Европа.

От Неапол, при започване на XV в., под водачеството на Ладислао I ди Дурацо, потегля първото изпитание за обединяване на Италия. Впоследствие градът се трансформира в политически център на Арагонската империя. Поради исторически, художествени, политически и географски аргументи става, от късното Средновековие до Обединението, един от основните културни центрове, наедно с другите европейски столици.

Вече като столица на Кралството на двете Сицилии, след присъединението към Кралство Италия, градът и цялата южна част на Италия, претърпяват условен социално-икономически крах.

В Неапол се намира Вила "Роузбъри " , една от трите публични резиденции на Президентството на Република Италия.

Неапол е ситуиран е картинно край Неаполския залив.

Неапол е един от международните градове с най-голяма плътност на културни запаси и монументи. Историческият център, включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО, е резултат на застъпването на архитектурни стилове, като обгръща почти 2800 години история и завещание на разнообразни цивилизации - фактори, съдействали за една универсална стойност без еквивалент. Върху една релативно дребна територия се намират огромен брой крепости, кралски резиденции, величествени здания, исторически църкви, остатъци от класическата ера. Можете да се възхитите на наследството на тази хилядогодишна история в целия град и покрайнините му.

Слабото създаване и неналичието на средства за възможна реституция, водят до съсипия или крах на част от това завещание (има повече от 160 църкви в историческия център с тежки структурни проблеми, здания, а също по този начин фонтани, обелиски, антични архитектурни обекти и др.). За да се оправят с тази незабавна обстановка, доста цивилен организации търсят намесата на ЮНЕСКО. Също по този начин, макар непрекъснатия ангажимент на асоциациите за отбрана на неаполитанското завещание, които навременно уведомяват способените органи за най-критичните обстановки, случаите на съсипия засягат също и разнообразни обекти отвън центъра на Неапол.

С висока архитектурна стойност, и един от най-хубавите образци за барокова архитектура, е църквата la Certosa di San Martino.

В Неапол е роден Виктор Емануил ІІІ (1869 – 1947), последният крал на Италия.

Футболният тим на града носи името "Наполи " и той е една от емблемите на глада. В него е играл фамозният аржентински футболист Диего Марадона. Исторически погледното, Наполи е деветият най-успешен италиански тим и най-успелият от Южна Италия.

Важна роля в Неапол има музиката - било то сантиментална - с китара или мандолина, опера или обичайната италианска музика. Неапол е и синоним на пица - счита се, че тук е сложено нейното начало.

Централният и главен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския замък (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба, а от вътрешната страна църквата е кръгла с два параклиса отстрани). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo - най-старата опера на италианския полуостров. Неапол е прочут и със своите крепости - античния Castel Nuovo (новия палат или именуван още Maschio Angioino, приключен е през 1282 година. И е архитектурен знак на Неапол), Castel dell'Ovo ( "замъка яйце " - среща се на дребния полуостров Мегариде) и Sant'Elmo (завършен е през 1329 година и има форма на звезда). Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са разследване на действия в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите даже и музей.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР