Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката и на

...
Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката и на
Коментари Харесай

Петков: Още нямаме отговор на 4 февруари кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен

Неадекватни дейности от страна на министъра на енергетиката и на новият началник на „ Булгаргаз “, подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за страната от продажбата на газ. Това разяснява пред медиите ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков. Той изясни, че потенциалът за предпазване и рандеман на газ за януари, февруари и март е разпределен на база стопроцентовия си размер по проект за деяние при изключителни обстановки. Проблемът е какво количество по този проект се дава и какво – отвън него. Това е за страната ни въпрос на закононарушение. Обяснението с несъответствието е неуместно, остатъците са още по-нелепо пояснение, разяснява ръководителят на АБВ.
„ На 14 февруари бяха продадени за месец март 77 500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да предвижда какви ще са остатъците през март? Кой дефинира цената? Тези 77 500 мегаватчаса бяха продадени приблизително по 150 лв. за мегаватчас. Днес цената е 340 лв. “.
Румен Петков изясни, че с тази маневра българската страна и „ Булгаргаз “ са на големи загуби – единствено за 5 и 6 март загубата е 1 милион лв., на 4 март загубата е 400 000 лева, 3 март – 355 000 лева, на 1 и 2 март – по 125 000 лева На фона и за сметка на тези загуби за страната вследствие на тази продажба на 14 февруари обаче, някой е станал милионер, акцентира ръководителят на АБВ.
„ Да обясняваш от 12 февруари, че се готвиш за война и на 14 февруари да продадеш 77 500 мегаватчаса е закононарушение, за което министър-председателят не може да не е знаел, както и министърът на финансите. Смущаващо е, че министър-председателят подтиква сходни покупко-продажби “.
Румен Петков сподели също, че въпросните 77 500 мегаватчаса от 14 февруари са продадени отвън настоящата стратегия за освобождение на количества.
„ На този въпрос няма отговор. Нито един търговец, по силата на тази стратегия, не може да купи повече от 1/3 от предлаганите количества. Имаме съображение да считаме, че търговците не са били доста и тази съразмерност не е спазена. Още нямаме отговор и на въпроса на 4 февруари кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен “.
Петков акцентира значимостта на въпроса - на кои са продадени количествата и има ли свързани компании сред тях и има ли изнасяни количества в чужбина. И съобщи, че налице е осъществено закононарушение от страна на министъра на енергетиката, неспазвайки проекта за деяние в изключителни обстановки
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР