Не знам за какво ще ме съди Кирил Петков. Аз

...
Не знам за какво ще ме съди Кирил Петков. Аз
Коментари Харесай

Свиленски: Петков каза една сутрин пред ПГ: „Айде оттеглете го този закон и ще ви дам кодовете!“

" Не знам защо ще ме съди Кирил Петков. Аз не съм го обвинил в нещо. Не съм споделил, че той държи кодовете “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски пред Нова телевизия.

 

Свиленски призна, че също не е вярвал, че могат да се вършат операции с машинното гласоподаване. „ Но пристигна една заран господин Петков пред парламентарната група и сподели: „ Айде оттеглете го този закон и ще ви дам кодовете “.

Относно заявката на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ (ПП) Кирил Петков, че ще го съди поради разкритието в Народното събрание за кодовете, Свиленски сподели: „ Имам опасения че господин Петков ще би трябвало да съди цялата парламентарна група. Не знам защо ще ме съди. Аз не съм го обвинил в нищо. Аз съм цитирал негови думи, които той е пристигнал и споделил “.

Според него, откакто Петков е споделил това, значи някой някъде държи въпросните кодове.

„ Разбирам, че освен пред групата, когато аз го чух, по-късно е разказвал на сътрудници в самостоятелни диалози “, добави Свиленски.

„ Атаката против това да си оттеглим закона беше от доста направления. Разговори в коридорите са воден непрестанно с доста народни представители. От представители на „ Промяната “, изясни той.

 

Попитан за какво Българска социалистическа партия са се обърнали против някогашните си съдружни сътрудници Политическа партия, той съобщи: Ние не сме се обърнали против никой “.

Депутатът бе безапелационен, бе Българска социалистическа партия не е обърнала тил на Политическа партия и Демократична България. „ Не сме се обърнали против никой и нищо. От първия ден, в който сме в Народното събрание, ясно сме споделили, че ще водим диалози с Политическа партия и Демократична България, в случай че бъдем поканени. За тях опцията да се отстрани машината като главен фактор в изборния развой, очевидно се оказва огромен залог. Тези хора изпаднаха в нервност, когато законът мина на първо четене. Нашите връзки към сътрудниците не са се трансформирали. Не знам за какво те си трансформират отношението “, сподели Свиленски.

 

На въпроса дали Българска социалистическа партия биха подкрепили препоръчаното от Политическа партия и ДБ правителство на малцинството, той отговори: „ Правителство на малцинство със с 73 народни представители, ние ще влезем в международната история. Такова държавно управление с 20% поддръжка няма. Има държавно управление с 2,3 4, изчезнали места. Не сме водили диалози. Нека да ни поканят “.

„ Ако те държат на това, което са споделили, те не би трябвало да внасят никакъв кабинет на малцинството “, уточни Свиленски.

„ Правителство е належащо, дали е допустимо - ще забележим “, добави още той.

„ Нашите връзки не са се трансформирали към сътрудниците. Не знам за какво те си трансформират отношението. Явно господин Петков е решил, че такива проблеми, които той има, би трябвало да се вземат решение в съда. Аз изтъквам, аз не си изобретявам “, уточни Свиленски.

Той изясни и по какъв начин се е стигнало до разкритието за офертата с кодовете: „ През целия ден 10 часа или 12 сътрудниците от Политическа партия питаха за какво внесохме този закон. Накрая в 7 ч. вечерта трябваше да им обясня за какво “.

„ Нека да се откажат от тази първа точка тяхна (Изборния кодекс, бел.ред.). Те залагат авансово някакви загради, които е ясно, че няма по какъв начин да ги прескочат. Ако няма държавно управление, чакаме развиването на парламентарната
рулетка “, изясни депутатът.

„ Вече сме два месеца след изборите, още няма мандат за сформиране на кабинет. Не знаем какво се случва. Никой не води диалог “, акцентира той.

„ Такова време се дава, в случай че е импортиран бюджет. Само че служебният кабинет го е боязън да внесе бюджет. Студът идва, зимата идва, сметките стават огромни, служебният кабинет седи комфортно по креслата, ние депутатите си приказваме за изборния развой, и никой не донася бюджета на страната “, сподели Свиленски.

Според него, за това отсрочване е отговорен служебният кабинет. Той счита, че бюджетът ще оформи кабинета.

 

Свиленски разяснява и решението членове от младежката организация на Българска социалистическа партия да се разграничат от партията поради разногласията за Изборния кодекс. „ Нормално е младежките придвижвания да желаят да гласоподават на телефон или таблет, само че при нас са вероятни всевъзможни отзиви. Ние чуваме младежите, само че не са единствено те в тази страна. Има и други хора, които също желаят да гласоподават, желаят да бъдат ръководени от рационални хора, не желаят 30% интензивност. Когато забележим, че всички са отишли на машините, това може да бъде преразгледано “, уточни той.

„ Демокрацията е скъпо и отговорно нещо. Трябва да се организира по демократични и транспарантни правила. Никой не би трябвало да употребява техническата си опция върху това да въздейства на изборния развой “, акцентира депутатът.

 

Искахме да дадем опция на всички български жители да гласоподават – колкото и малко да са тези, които гласоподават на хартия.

„ Не е ли по-добре 180 000 българи да следят и управляват изборния развой или трима или петима да държат ключовете и кодовете? “, попита той.

 

Според него, повече хора ще излязат да гласоподават, тъкмо тъй като ще бъдат сигурни, че гласът им ще бъде преброен. Това ще се подсигурява с видеозаснемане.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР