Не знам трябва ли да се прави единствен избор и

...
Не знам трябва ли да се прави единствен избор и
Коментари Харесай

Овесени ядки, овесени трици, мюсли или корнфлейкс?

Не знам би трябвало ли да се прави единствен избор и да се ограничаваме единствено до една, въпреки и най-здравословната закуска, само че въпреки всичко през днешния ден ще се опитаме да разгледаме относително и четирите типа зърнени храни и ще оставим на вас да извършите избора си.

Пълнозърнестите храни, измежду които са и овесените ядки и овесените трици, пълнозърнестите типове мюсли, а в последно време започнаха да се създава и корнфлейкс от пълнозърнести брашна, са богати на растителни влакнини, доставят витамини от група В и доста минерални субстанции. Влакнините, които се намират в обвивката на зърната (триците) - в съответния случай овесените трици са най-богати и най-подходящи, подтикват функционалностите на стомашно-чревния тракт и понижават риска от запек, хемороиди и някои видове рак.

Овесените ядки са извънредно богати на разтворими влакнини, които свързват холестерола в храната и способстват за понижаване риска от сърдечно-съдови болести. Влакнините ускоряват чувството за задоволеност, понижават възприятието за апетит и по този метод намаляват риска от увеличение на тежестта.

Овесените трици се създават от обвивката на овесените зърна. Познати са на човечеството от епохи и кардиолозите ги признават изрично, като ги назовават " храна за сърцето ", като разрешават на търговците да напишат това на опаковките.
Диетолозите акцентират ролята на фибрите съдържащи се в тях за закъснение усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях спомагат за предотвратяване от рак, а гастроентеролозите ги предлагат за възстановяване ритмиката на изпразване на червата.

Онова, което придава на овесените трици този необикновен статут, е събитието, че те минават през целия храносмилателен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прелестно извършват ролята на заряд, устоявайки нa всички химически и физически офанзиви по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набира храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, изиграват чудотворната си роля, набъбнали от вода и извънредно лепкави на пипане, те се трансформират в лепкава гъба, способна да предотвратява прекосяването на част от питателните субстанции в кръвта.Овесените ядки и овесените трици са незаместим асистент при възобновяване след тежки болести, при диабет, стомашно-чревни разстройства, авитаминози, ревматизъм, подагра, кожни болести, безсилие на организма. Те би трябвало да са неизменима храна в менюто на всеки, който е на диета за опазване на персоналното тегло или на диета за намаляване. Най-подходящо е да се употребяват на закуска, само че могат да се употребяват и за междинно хранене.

Мюслито е суха закуска, която съставлява композиция от плодове, пресовани житни култури и ядки. Най-често се залива с мляко или плодов сок. Има типичен мюсли, в чийто състав влизат единствено пресовани житни зърна, сушени плодове и ядки. Специализирания тип мюсли е зърнена закуска за целеви групи (деца, фитнес мюслита, мюслита за диабетици). При мюслито, с изключение на изгодите от съдържащите се пълнозърнести зърнести артикули, в допълнение идват и изгодите от съдържащите се ядки (омега - 3 полиненаситени мастни киселини, растителен белтък с добър амино-киселинен състав, който добавя и обогатява белтъка на съдържащата се в мюслито зърнена храна - пшеница или овес) и елементарно усвоимите елементарни захари от в допълнение вложените сушени плодове.

Корнфлейкс е хранителен артикул, който се създава от царевични зърна и е първият промишлен артикул от зърнено-житни растения за закуска, който се появи на пазара. Приготвя се от сварени царевични зърна, които се изтеглят на люспи, сушат се и се пекат. Този хранителен артикул се употребява най-често за закуска с мляко или плодови сокове. Понастоящем се създават разнообразни пълнозърнести и многозърнести типове корнфлейкс - съдържат пълнозърнеста пшеница, ориз, царевица и прочие

И по този начин, в резюме: добре е да се избират пълнозърнестите и по опция многозърнестите зърнени храни, богати на разтворими фибри, с невисок гликемичен показател и по-възможност по-малко модифицирани, без добавена захар, сол, консерванти и други адитиви.

Материалите подготвихме след направена консултация с доктор Мария Николова - диетолог и експерт в региона „ Хранене и диететика ”.

Автор: Зрънце по зрънце

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР