Не знам каква крачка е направена от президента Румен Радев

...
Не знам каква крачка е направена от президента Румен Радев
Коментари Харесай

Политици коментираха дали Румен Радев е бил достатъчно подготвен за срещата с Владимир Путин

Не знам каква крачка е направена от президента Румен Радев при визитата му в Русия. Президентът придава по-голямо значение на срещата, само че каква е повода да се тръгне в посока на истеричност не знам. Това сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков

„ Това е първата среща сред държавни глави на България и Русия след 10 години. Отношенията ни през тези години бяха сложни. Това посещаване разчупва връзките ни и ще докара до прагматични и регулярни връзки сред двете страни “, безапелационен бе Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

„ Ние от Обединени патриоти постоянно сме желали да имаме положителни връзки с Руси “, увери Искрен Веселинов.

„ По отношение на това кой пръв потегли да разчупва ледовете с Русия, да си спомним, че господин Марешки беше единственият, който участва на военния церемониал на 9 май “, напомни Андон Дончев от партия „ Воля “.

На въпрос какви са възможностите да се стигне до план „ Български поток “, Тома Биков разяснява: „ Затова съм изумен, това е доста комплициран механически и политически диалог, който не може да се води от президента. Той се реализира от държавното управление. Не е толкоз елементарно да си стиснем ръсете и да кажем: "Давайте ". „ Турски поток “ няма да е ефикасен, в случай че няма тръба и към България и в Русия го знаят. Разговорите предстоят. Срещата с премиера следва и тя е подготвяна много дълго време. Ролята на президента е друга. Сегашното държавно управление демонстрира, че държи да има прагматични връзки освен с Русия, само че и с другите страни “.

Крум Зарков добави, че държавните управления на ГЕРБ до момента са заемали много крайни позиции във връзка с Русия. „ Много е значимо институциите да работят в границите на своите пълномощия, само че в отбрана на националните ползи. Радев се ангажира да извади тези връзки от ледниковия интервал, в който се намираха и го направи. Президентът даде старт на едни връзки на високо равнище “.

„ В делегацията на президента Радев не участваха представители на нито една политическа партия или на държавното управление. Това не беше добър знак. Подчертавам, че всички планове, които бяха сложени по тях се работи интензивно от година “, счита Веселинов.

Дончев добави, че президентът е отишъл без нито един представител на Министерски съвет, тъй като евентуално никой не е поискал. „ До тук сме изгубили над 1 милиарда евро от това, че „ рски поток “ ни заобикаля.

На въпрос дали Румен Радев е задоволително квалифициран за сходна среща, Зарков сподели, че визитата е съумяла, защото в довела до прагматичност и съдействие сред двете страни. „ Сега министър председателят би трябвало да употребява това “.

„ Премиерът ще посети освен Русия, само че и Украйна в качеството си на председателстващ срещата на Европейски Съюз. Отношенията ни бяха положителни и преди визитата на президента. Проектите се развиват “, сподели Тома Биков.

„ Има ясна позиция за "Белене ", само че казусът е, че тя се трансформира през няколко години и то радикално “, изрази мнение Зарков. „ Това би трябвало да се промени и веднъж-завинаги България да съобщи дали ще продължи плана “.

Биков подсети, че „ Белене “ е бил догадка. „ Бяхме наказани и съгласно обстановката заемаме съответната позиция. Другият вид е хвърляме реакторите някъде и 3,5 млд. лв. се хвърлят “. „ Договорите за „ Белене “ бяха извънредно неизгодни “, напомни той.

Зарков добави, че в случай че планът 2018 година трябваше да стартира да работи. Биков го попита, само че при какви условия. От Българска социалистическа партия са безапелационни, че планът би трябвало да се възвърне. От Воля също са съгласни. ГЕРБ и Оперативна програма обаче държат да е ясно при какви условия това ще се случи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР