Не знам дали знаете, но за лъжите има една сентенция

...
Не знам дали знаете, но за лъжите има една сентенция
Коментари Харесай

Пръскачката на правосъдието полива високо

Не знам дали знаете, само че за лъжите има една поговорка - че краката им са къси. Има и още една - неистини, когато си безусловно сигурен, че не може да те заловен.
Сетих се за тези приказки около обясненията на прокурор Евгения Станкова по какъв начин се прави прелом с пръскачка. Всяка капка - патрон. Всяка бликам - ракета. Всеки маркуч - изтребител. Тоалетните дали ще ги изкахат скоро?
Но госпожа Станкова е единствено доста забележимата част на правораздаването ни. Има и нетолкова забележими - само че със също подобен унищожителен резултат.
В пороя от хаквания, африкански чуми и основни прокурори, по-встрани остана един знаков случай - " Златен век " на " Артекс ". На първа инстанция съдът сподели, че прекъсването на градежа е нелегално - тъй като " Артекс " си отстранили пропуските преди ДНСК да вземе да спре работата. Дотук добре - само че съдът също по този начин разтълкува прословутия към този момент Закон за устройство на територията (ЗУТ). И сподели, че основният проектант на София няма какво да дава мнение дали едно строително позволение е годно или не, обаче един зам.-министър може по този начин да прави. А за похлупак съдът взе, че сподели, че строителното позволение важи, тъй като не му бил изминал срокът, а не тъй като е издадено в законови условия, в които срокът е 5 години, вместо 10.
Дотук отново добре - единствено че от периода през 2017 година има две заповеди на основния проектант на София Здравко Здравков, които не са за възобновяване, а допълнение на разрешителното за градеж, което е... изтекло! А подробна експертна аргументация, че това е по този начин вижте тук! Обосновката е писана от човек, който игра основна роля в дело за сходен план в " Борово " - и там хората завоюваха против вложителя!
В последна сметка нещата отиват към възобновяване на " Златен век " - макар всички приказки и уверения, които се изсипаха в разгара на абсурда, когато Цветан Цветанов лъсна с жилището и се почна. Но още веднъж обещанията си останаха единствено по медиите и обществените мрежи. Пред съда виновните вършат всичко допустимо с основно (без)действие да добутат нещата до съответното пояснение. Дали в случай че имаше аргументация като тази по случая " Борово " щеше да е толкоз елементарно даже на първа инстанция да бъде взето такова решение?
Вчера юрист Марин Марковски обясняваше по какъв начин нещо се прави оценка както по морала, по този начин и по закона. По морала било за пред църквата, по закона е правото. Само че законът се основава на морала - основи на правото, първи курс, първа лекция. И в ей такива случаи, когато тълкуването все се извърта за този с множеството пари безпощадно ясно лъсва каква ни е основата!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР