Не знам дали въобще Булгаргаз“ трябва да завежда този иск

...
Не знам дали въобще Булгаргаз“ трябва да завежда този иск
Коментари Харесай

Таско Ерменков: ГЕРБ и ПП-ДБ направиха проблемите в енергетиката катастрофални

„ Не знам дали изобщо „ Булгаргаз “ би трябвало да завежда този иск против „ Газпром “, тъй като смяната на вътрешното законодателство в избрана страна се явява форсмажорно събитие във връзка с външнотърговските контракти и всички субекти на страната са длъжни да се преценяват. Но нещо друго е по-интересно. Искаме 400 млн. евро вреди за 2 години. Това значи, че ние признаваме, че 2 години сме плащали по 133,3 евро на 1000 куб. м газ повече – това са вредите, които публично „ Булгаргаз “ признава. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.
Той изрази страдание, че вместо да се възползваме от опцията, бидейки на входа на Европейски Съюз, да бъдем един благонадежден транзитьор на газ и да печелим както от пренос, по този начин и от ниски цени на газа, се опитваме да вкарваме политика в икономическите връзки, което в никакъв случай не води до положително. 
„ В България освен ние, от Българска социалистическа партия, считаме по този начин, само че и огромна част от бизнеса счита, че цените, които се заплащат за газ, са безпричинно високи и водят до неконкурентоспособност на българската стопанска система “, уточни Ерменков.
По думите му, сега, в който се направи счетоводен разбор на „ Булгаргаз “, ще стане ясно, че неговото положение въобще не е розово. 
„ Това не е от в този момент и то е вследствие на към 15 години неверно ръководство на енергетиката, в полза на персони и в сгода на може би геополитически, само че никога не на български ползи, и резултатът го виждаме – два стълба на българската стопанска система, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “, регистрират загуби “, изясни социалистът. 
И акцентира: „ Проблемите в енергетиката започнаха от ГЕРБ, ПП-ДБ ги задълбочиха, а двете дружно ги направиха пагубни през последната година. Няма по какъв начин едно такова безконтролно отношение към енергетиката да не се отрази пагубно върху нея, а оттова – пагубно върху българската стопанска система. “
Според Таско Ерменков най-вероятно предоговарянето на контракта с „ Боташ “ ще ни излезе още по-скъпо и по тази причина сега не се приказва за него. По неговите думи „ Булгартрансгаз “ се трансформира в амбулантен търговец на дребно на потенциал, който е заплатил, само че не може да употребява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР