Не знам дали отсъствието ми е голяма загуба, но със

...
Не знам дали отсъствието ми е голяма загуба, но със
Коментари Харесай

Цветан Соколов: Все още тая надежди, но 90% съм аут за Световното

Не знам дали отсъствието ми е огромна загуба, само че сигурно ни подхожда да спечелим орден

Най-добрият български волейболист сега – Цветан Соколов, се прибра в България. Диагоналът игра пет финала с Чивитанова, като последният бе предходната седмица в Казан за Шампионската лига. Въпреки че отстъпи на домакините от Зенит, 28-годишният национал бе определен за №1 на своя пост. Той приказва пред „ Тема Спорт” за миналия сезон, травмата в лявото коляно, националния тим и бъдещето си.

 България възкръсна в Казан и удари Русия в Световната лига
Изкара много дълъг и уморителен сезон, по какъв начин се чувстваш след неговия край?
- Честно казано, много отпаднал се усещам. Дори себе си не мога да неистина, изтощен съм, само че и удовлетворен от целия сезон, който изиграхме. Стигнахме до пет финала, което не е по никакъв начин малко. За жал нито един извоюван. И това се случва обаче. Не е малко достижение да отидеш до край, тъй че не трябва да съм неудовлетворен.

Ти самият получи много влиятелна премия след последния мач в Шампионската лига. Призът за най-хубав диагонал може ли да служи като отзив за твоята работа през цялата година?
- Да, завоювах премия, само че, почтено казано, бих предпочел да спечелим купата в Шампионската лига, в сравнение с тази персонална премия. Разбира се, и това не е малко за мен. Това значи, че съм оказал помощ на тима си да играе добре. Тази премия ме кара да упражнявам от ден на ден и повече, тъй като е тласък за мен.

Бяхте много покрай трофея, водехте с 11:7 в тайбрека. Какво не ви стигна?
- Да не забравяме против кого играем. Зенит Казан може би е най-хубавият тим в света сега. Пречупихме се на посрещане. Техният сервис е доста мощно оръжие, натиснаха ни доста и не успяхме да си отиграем първия и втория сервис. Оттам нещата потеглиха зле, те бяха в напредък и пред своята аудитория съумяха да затворят мача.

Игра с превързано коляно. Какво е положението ти и по какъв начин устоя целия сезон?

- От два месеца съвсем не упражнявам, играя единствено мачове. След мач имам отмора един ден, на идващия съм на фитнес и на третия отново съм на мач. Да кажем, че

мачовете бяха моята подготовка

Имам тендинит на коляното, което е инфектиране на сухожилието, калцификация. Налага се интервенция, която ще ме извади много време от волейбола.

Има ли различен вид, или това е дефинитивно решение?
- Няма различен вид. За мен няма друга алтернатива, тъй като цяла година ме мъчи този проблем с коляното и в последните два месеца нямам подготвителен развой, играя на обезболяващи. Това бе единственият вид да играя. Ходих при трима експерти в Италия и ми споделиха, че в случай че желая да продължа да играя волейбол, би трябвало да се оперирам.

Трудно се приема такава вест.

- Да, по този начин е. От много време очаквам международното състезание и е мъчно. Тепърва ще схвана какъв брой време ще трае възобновяване, само че самата интервенция е наложителна. Няма по какъв начин да я избегна. Ако не преставам да играя по този начин,

има възможност да направя огромна пакост

Кога следва да се подложиш на интервенцията?
- В края на този месец или началото на другия.

При всеки организъм е самостоятелно, само че въпреки всичко – какъв брой време ще продължи възобновяване?

- Срокът, който ми споделиха, са 4 медицински месеца за възобновяване, което значи, че аз по-скоро няма по какъв начин да вляза да играя в залата общо 6 месеца. Но към момента нищо не се знае, тая очаквания, че мога да се възстановя по-бързо.

 Русия - България 2:3
Мечтата за международно към момента не е изгаснала дефинитивно.
- Не мога да кажа. Всичко зависи от възобновяване. Не мога да кажа какъв брой тъкмо ще отнеме. Когато върших интервенция на рамото, ми споделиха 9 месеца, а аз на осмия започнах да играя. Но пък направих тогава и разкъсване на мускул, което ме върна още един месец обратно. Трябва да се изцелявам изцяло, с цел да бъда пълностоен.

Със сигурност на теб ти е мъчно да свикнеш с такава вест. Но ударът е огромен и за българския волейбол на прага на международното, прав ли съм?

- Не знам дали е по този начин. Хората, които са извикани в националния тим – Боян Йорданов, Николай Учиков, Велизар Чернокожев, са опитни, играли са доста значими мачове и не мога да кажа дали моето неявяване ще бъде огромна загуба. Не ми е прелестно да върша нова интервенция и да пропусна такова огромно състезание. Все още не се знае, само че на 90 % е ясно.

При всички положения националният тим с Цветан Соколов наподобява по един метод, без него ще е по различен. Волейболист на твоето равнище, да си го признаем, нямаме различен.
- Това ти го казваш. Не мога да кажа дали тимът ще е по-слаб или мощен. С мен има един жанр, без мен несъмнено ще е различен. Не мога да настоявам нещо, което не съм видял.
 Цветан Соколов изпълнител №2 в Световната лига
Да не отписваме напълно възможностите, по този начин ли?
- Категорично. Дали аз ще съм вътре на терена или не,

не трябва да отписваме възможностите ни

тъй като имаме доста качествени волейболисти.

Дори да не играеш, допускам че ще си покрай тима.

- Предстои ми да отида да се видя с всички момчета, да поговорим, тъй че, несъмнено, че ще бъда.

Да те върна на клубно равнище, какво е бъдещето ти, тъй като се появи информация, че оставаш за още три сезона в Чивитанова. Така ли е?
- Не мисля, че аз би трябвало да го разясня това. Все още имам контракт с клуба, тъй че те би трябвало да излязат със мнение дали оставам или не. Подписах за две години плюс една, двете години изтекоха, само че имам още една.

Тоест, не си преподписал?

- И аз прочетох, че съм подписал за още три години, само че не е правилно. Явно някои хора знаят по-добре от мен.

Един малко по-страничен въпрос. Как ти се стори абсурдът в Модена с Радостин Стойчев?

- Дори в един тим да има проблеми с треньора, не може да се получава по този метод. Познавам Радо, знам какъв експерт е и постоянно дава максимума от себе си, искайки това и от играчите.

Не мисля, че това е методът

състезателите да излизат пред камера да приказват по този начин и да няма минимум опция да се отбрани. За мен това не е вярно. Не може да се приказва по този начин за един треньор, който е спечелил безусловно всичко на клубно равнище. Но не съм бил там, не знам какво се е случило, единствено може да гадаем какво е било. Лично за мен това не е вярна постъпка.
Не си припомням в който и да е различен спорт да е ставало сходно нещо.
- И аз не знам за сходна преживелица. Много ме изненада станалото. Предполагам, че и целият щаб на Модена, както и Радо са били сюрпризирани. Но не сме в главите на играчите и единствено в профил може да гледаме.

Каква прогноза може да дадеш за Лигата на нациите и международното състезание?
- Много пъти сме посочили, че можем да победим всяка една страна и да играем на високо равнище. Често сме тръгвали с огромна кошница, само че не се е получавало. Сега не би трябвало да е по този начин. Важно е играчите да се забавляват на терена. Трябва да играем освободено и по този метод ще покажем цялостните си благоприятни условия. Ние сме тим, който може да реализира нещо огромно и да зарадваме цяла България.

Нещо огромно в нашето схващане, говорейки за волейбол, е обвързвано с медал…
- Абсолютно. На нас един орден ни подхожда. България е доста дребна страна на фона на главните съперници, ние сме едно нищо. Но сме посочили, че сме бойци, и се надявам тази година да го създадем още веднъж.

Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР