Не знам дали оставам след ротацията. Трябва да си свършим

...
Не знам дали оставам след ротацията. Трябва да си свършим
Коментари Харесай

Министър Богданов: Бизнесът ни подкрепя за влизането в Шенген

Не знам дали оставам след ротацията. Трябва да си свършим работата, която е надалеч след ротацията. Управленската ни стратегия е за 18 месеца, процесите в Министерството на стопанската система са за много по-дълго време. Имаме ясни цели и в случай че те бъдат подкрепени, с екипа ще продължим да изпълняваме работата си. Това заяви министърът на иконимиката Богдан Богданов в ефира на Нова.

„ Всеки има обстановки в работен режим, в които е стимулиран един ден, в различен – обезверен от провокациите. Независимо дали има ротация след два месеца, значими са целите ”, добави той.

„ Искам да напомня какво е ДКК – доста хора не си дават сметка, че има 10 държавни предприятия в ДКК. Видяхме неефективно ръководство, проблеми, станали пословични във времето. Видяхме корупция, сигнализирахме органите. Нямаха даже годишни доклади и бизнес стратегии. Общият размер единствено на сумите, предоставени без публични поръчки, са близо 800 млн. лева Имаме дефинира подозрения по какъв начин са възлагани. За страдание, за част от сумите Прокуратурата сподели, че няма учредения да образува произвеждане. Видяхме също и едни възлагания на неаргументирани планове, без аргументация дали имаме потребност от тях. Възлаганията са правени по-скоро от некомпетентни ръководители на тези сдружения. Не виждам политическа интервенция. Възстановихме 45 млн. лева назад към ДКК. Кредитът на ДКК – 126 млн., ще бъде погасен. Таргетът ни е до края на месеца да завърши транзакцията и да не плащаме лихви, тъй като 22 млн. лева са единствено лихвите, платени по този заем. Българските жители не би трябвало да ги заплащат ", изясни още министърът.

По думите му шефове в ДКК са си купували скъпи италиански облекла и сандали за 4000 лева със средства на държавното дружество. Той бе безапелационен, че в случай че няма потребност от ДКК, тя ще бъде закрита.

„ Не сме видели директна политическа интервенция в ДКК. Зад ощетяванията стоят съответни хора, които би трябвало да си понесат отговорността. Имаме 80 души в бордовете, нямаме потребност от толкоз – намалихме ги до 70, с преструктуриране можем да стигнем до 20 души. Сега мислим за бъдещето на тези предприятия. Както беше и с Пловдивския панаир – сега акциите му са обезпечени, страната ще си върне варненските акции, имаме тактика и визия за бъдещето на Панаира. ”

„ Ръководството на КЗП е тотално компрометирано, по тази причина желаех оставките им. Това, че аз съм министър, не мога и не би трябвало еднолично да упорствам или да променям един екип, има си процедура. Предложили сме екип, разискват се кандидатурите, чака се решението на съда – в първия миг, в който можем, би трябвало да сменим управлението.

На въпрос по отношение на възможен протест на австрийски компании поради ветото върху Шенген, той разяснява: „ Не е това методът. България систематично следва целите си. Има място за дипломация. Австрийските вложения са на второ място като общ дял. Оперират от 20-30 години у нас. Това е политически проблем, бизнесът ни поддържа за влизането в Шенген. ”

„ Много старания ще поставим да няма далавера при приемането на еврото. Важен е мониторинг на цените с Националния статистически институт, значимо е и КЗП да встъпи в ролята си ”, сподели още Богданов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР