Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра

...
Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра
Коментари Харесай

Продажбата на ЧЕЗ ми прозвуча като фалшива новина, заяви Добрев

Не знам дали е правилно, че има връзка сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, притежателят на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ – " Инерком България ". Не мога да си показва по какъв начин една компания от Пазарджик с 90 000 лв. активи ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1,8 милиарда лв.. Не съм чувал нито за госпожа Върбакова, нито за " Инерком България " и внезапно те получават 1/3 от разпределителната мрежа в България . Първоначално изглеждаше като подправена вест – един сътрудник ми сподели: " Да вземем да продадем на " Инерком " двата реактора за " Белене ". Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в коментар за продажбата на ЧЕЗ.

Говорим за един голям бизнес – сюрпризиран съм, че ЧЕЗ избира подобен покупател. Очевидно това не е стратегически вложител, този покупател в никакъв случай не се е занимавал с подобен бизнес, акцентира Добрев. Той подсети, че договорката зависи от Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР и съобщи, че има вяра на тези институции.

Добрев обаче отбрани Теменужка Петкова на тематиката " кума " и дали е кума на Гинка Върбакова и брачна половинка ѝ Славчо. Не знам дали това е правилно , сподели той пред Нова телевизия, като добави: " Не мисля, че това е най-важното ".

По отношение на цената на тока и енергийната борса, депутатът разяснява, че в България ще бъде въведен европейският правилник REMIT. С него КЕВР ще може да реализира надзор върху търговията на борсата т.е. на едро. Реално КЕВР ще играе ролята на клирингова къща, защото сега операторът т.е. борсата не е страна по всички покупко-продажби и няма цялостен надзор. В момента Комисия за защита на конкуренцията проучва REMIT, защото той лишава функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията и се прави оценка дали няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара.

Политически въпроси

По отношение на вълненията в " Обединени патриоти " и вчерашните нападки на водача на " Атака " Волен Сидеров, който подлага на критика Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се занимават и вторчават в неща, които не са водещи за нарастването на приходите на хората (бел. ред. – Симеонов с парк " Пирин " и Каракачанов с модернизирането на армията с нови изтребители), Добрев отговори, че математически депутатите на Сидеров са почти колкото тези от " Воля ". Хипотетично те могат да бъдат заместени от друга парламентарна група – тази на Марешки, хипотетично , разяснява той, като категорично акцентира, че това не е завоалирано предизвестие.

Относно законопроекта за КТБ Добрев беше сбит – сътрудниците от Движение за права и свободи са в затруднена позиция. Той не се съгласи и с тезата на сътрудника си Йордан Цонев, че многото пъти, в които Румен Радев наложи несъгласие, значели, че качеството на законотворчеството паднало.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР